skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Biorę granat, ponieważ sok jest drogi. Łatwiej jest wycisnąć sok z granatów. Ponadto okaże się czystszy, bez konserwantów i tak dalej
Krok 2:
Czyścimy granaty.
Krok 3:
Takie piękne))
Krok 4:
Przenosimy ziarna do dużego rondla, a następnie kładziemy patelnię na kuchence i naciskamy tłuczkiem ziarna.
Krok 5:
Robimy to, aż wszystkie ziarna zostaną zmiażdżone, a nasiona granatu pojawią się w masie.
Krok 6:
Masę przelewamy przez durszlak do innej patelni, zgniatając Pozostałe ziarna.
Krok 7:
Gdy tylko pozostanie sucha masa, przestawiamy sok z granatów na piec na małym ogniu.
Krok 8:
Gotuj, mieszając.
Krok 9:
Po ugotowaniu kontynuuj gotowanie soku, aż zgęstnieje.
Krok 10:
Jak sprawdzić gotowość sosu granatowego: wlej łyżeczkę na spodek, ostudź. Jeśli sos ma konsystencję śmietany (nieco cieńszą), oznacza to, że jest gotowy.
Krok 11:
Wyłącz ogień i Posol sos do smaku. Możesz użyć następującej proporcji: na 2,5-3 kg sosu 1 herbata.L. sól.
Krok 12:
Pozwól sosowi ostygnąć, a następnie wlej do słoików. Sos z granatów Narsharab przechowujemy w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Granat - 52 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g