piękny napój tonizujący z pewnością cię rozweseli! Kiedy byłem w Egipcie, miejscowi zapoznali mnie z rodzajem herbaty, takiej jak hibiskus. W inny sposób nazywany jest "napojem faraonów" i jest narodowym napojem egipskim. Każde jedzenie dobrze się z nim łączy, a działanie lecznicze go zadziwia. "Róża Sudańska" zawiera dużą ilość witamin. Doskonale gasi pragnienie w upalne lato, a zimą wręcz przeciwnie, ogrzeje cię swoim ciepłem.
Przepis na gotowanie hibiskusa, który powiedziano mi w Egipcie, jest bardzo prosty.
Po wypiciu czerwonej herbaty możesz zjeść płatki hibiskusa zawierające witaminę C.
Drugi sposób, gorący. Bierzemy szklankę, wlewamy do niej 2 łyżeczki herbaty, zalewamy wrzącą wodą. W razie potrzeby dodaj cukier. Należy jednak pamiętać, że przy długim gotowaniu hibiskus traci swoje właściwości, a herbata staje się brudno-szara.
Zimny sposób. Robimy to samo, co w przypadku metody gorącej. Dodajemy tylko kawałki lodu do gotowego napoju.
Kolejny zimny sposób. Nalegaj na płatki hibiskusa przez 8 godzin w zimnej wodzie.