napój tonizujący hibiskus

piękny napój tonizujący z pewnością cię rozweseli! Kiedy byłem w Egipcie, miejscowi zapoznali mnie z rodzajem herbaty, takiej jak hibiskus. W inny sposób nazywany jest "napojem faraonów" i jest narodowym napojem egipskim. Każde jedzenie dobrze się z nim łączy, a działanie lecznicze go zadziwia. "Róża Sudańska" zawiera dużą ilość witamin. Doskonale gasi pragnienie w upalne lato, a zimą wręcz przeciwnie, ogrzeje cię swoim ciepłem. Przepis na gotowanie hibiskusa, który powiedziano mi w Egipcie, jest bardzo prosty. Po wypiciu czerwonej herbaty możesz zjeść płatki hibiskusa zawierające witaminę C. Drugi sposób, gorący. Bierzemy szklankę, wlewamy do niej 2 łyżeczki herbaty, zalewamy wrzącą wodą. W razie potrzeby dodaj cukier. Należy jednak pamiętać, że przy długim gotowaniu hibiskus traci swoje właściwości, a herbata staje się brudno-szara. Zimny sposób. Robimy to samo, co w przypadku metody gorącej. Dodajemy tylko kawałki lodu do gotowego napoju. Kolejny zimny sposób. Nalegaj na płatki hibiskusa przez 8 godzin w zimnej wodzie.
Mila-MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
15 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Hibiskus

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej suchy hibiskus do czajnika (najlepiej, jeśli jest szklany lub porcelanowy).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej wrzącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czekamy 5-8 minut

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I napój jest gotowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Hibiskus - 11   kcal/100g

Podobne przepisy