ziemniaki z czosnkiem

niesamowicie pyszny przepis na ziemniaki z sosem czosnkowym! Objadanie się!
ArishkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 61 % 17 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

ten przepis kulinarny obejmuje przygotowanie ziemniaków i osobno podawanego sosu czosnkowego. To jedzenie przyszło do nas z kuchni bułgarskiej i jest popularne wśród tych, którzy znają sposób jego przygotowania. Dzisiaj podzielę się tą metodą również z wami.
a sposób jest bardzo prosty. Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w kostkę, ale niezbyt małe, aby nie rozpadły się podczas gotowania. Następnie gotuj na umiarkowanym ogniu, aż będzie całkowicie ugotowany. Po ugotowaniu dokładnie odcedź ziemniaki i połóż je na talerzu. Posyp obficie drobno posiekanymi ziołami na wierzchu.
następnie przygotuj sos czosnkowy. Gotowanie jest jeszcze łatwiejsze. Czosnek należy posypać i wymieszać z olejem słonecznikowym, solą i octem. Wybierz ilość octu do smaku.
do stołu ziemniaki podaje się na talerzu, a do niego, w osobnej filiżance, sos czosnkowy.
ziemniaki z czosnkiem można spożywać samodzielnie lub jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.
to wszystko-ziemniaki z czosnkiem są gotowe! Koniecznie spróbuj! Smakowity. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy