domowa kiełbasa Hasip

gotowane z miłością w najlepszych rodzinnych tradycjach!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 43 % 15 g
węglowodany 40 % 14 g
212 kcal
IG: 31 / 69 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

najczęściej to jedzenie jest przygotowywane podczas krojenia barana. Tak się złożyło, że przy uboju zwierząt gospodarskich konieczne jest Przetworzenie całego mięsa i podrobów. Ale oczywiście możesz kupić niezbędne składniki i po prostu na bazarze.
tylko z pozoru hasip wydaje się czymś skomplikowanym. W rzeczywistości jego przepis kulinarny jest prosty, podobnie jak prawie wszystkie przepisy kuchni uzbeckiej.
 bierzemy mięso i drobno siekamy, prawie do uzyskania gładkości. Ale możesz przejść przez maszynę do mięsa. W ten sam sposób siekamy tłuszcz surowy, płuco i cebulę.
gdy wszystko jest dokładnie wymieszane, dodaj surowy ryż, sól i pieprz do smaku. Radzę nie skąpić szczególnie soli i pieprzu. Bardzo często po ugotowaniu khasip okazuje się przaśny.
w ten sposób nadziewamy jelita jagnięce mielonym mięsem. Po związaniu końca nitką. Po wypełnieniu zawiązujemy drugi koniec nitką. A następnie napełnij zimną wodą i gotuj przez pół godziny.
na gorąco khasip może być podawany jako drugie danie. A na zimno możemy nawet zabrać go w drogę lub na piknik.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Płuca - 92   kcal/100g
  • Płuco wieprzowe - 85   kcal/100g
  • Płuco wołowe - 92   kcal/100g
  • Płuco cielęce - 90   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy