skład / składniki
metoda gotowania
przed rozpoczęciem gotowania kawioru z kurków grzyby należy umyć, pokroić na średnie kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Dodaj tam ziele angielskie, liście laurowe i goździki. W sumie kurki należy gotować przez 15-20 minut.
następnie grzyby, bez wyciskania z nich bulionu, włóż do miski o odpowiedniej wielkości (do tego przepisu musisz wziąć kilogram gotowanych kurków) i posiekaj blenderem. Dodaj drobno posiekany czosnek.
weź 1 dużą cebulę i 1 dużą marchewkę, drobno posiekaj i usmaż na patelni, dodając olej roślinny. Włóż warzywa do mielonego grzyba, wymieszaj.
włóż powstałą mieszaninę do rondla i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut pod zamkniętą pokrywką. Po tym czasie otwórz pokrywkę i gotuj mielone grzyby przez kolejne 10 minut. Na samym końcu dodaj czerwoną paprykę i dokładnie wymieszaj.
kawior kurkowy jest gotowy. Można go jeść od razu lub zamknąć na zimę. W drugim przypadku gorący kawior grzybowy jest układany w sterylizowanych słoikach, hermetycznie zamknięty i wysyłany do przechowywania na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g