biały sos do pizzy na bulionie
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
usmaż mąkę na patelni, aż lekko się zrumieni. Dodaj masło, wymieszaj, smaż trochę. Wlać gorący bulion i dokładnie zagnieść, aby nie było grudek.
doprowadzić sos do wrzenia, nie przestając mieszać. I gotuj, aż zgęstnieje przez 20 minut na bardzo małym ogniu. Od czasu do czasu usuń nadmiar piany.
następnie sos przecedzić przez drobny sitko(w razie potrzeby można go natychmiast przetrzeć). Ostudzić sos i używać zgodnie z przeznaczeniem.
bulion w tym przepisie możesz wziąć dowolny według własnego gustu: mięso, kurczak, ryba lub warzywo.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g