biały sos do pizzy na bulionie

najprostszy przepis na najlepszy sos do pizzy. Całkowicie wszechstronny biały sos, który można stosować nie tylko do pizzy, ale także do innych potraw. Wystarczy mi na 2 pizze.
♥EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 50 % 5 g
węglowodany 30 % 3 g
68 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

usmaż mąkę na patelni, aż lekko się zrumieni. Dodaj masło, wymieszaj, smaż trochę. Wlać gorący bulion i dokładnie zagnieść, aby nie było grudek.
doprowadzić sos do wrzenia, nie przestając mieszać. I gotuj, aż zgęstnieje przez 20 minut na bardzo małym ogniu. Od czasu do czasu usuń nadmiar piany.
następnie sos przecedzić przez drobny sitko(w razie potrzeby można go natychmiast przetrzeć). Ostudzić sos i używać zgodnie z przeznaczeniem.
bulion w tym przepisie możesz wziąć dowolny według własnego gustu: mięso, kurczak, ryba lub warzywo.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy