skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić smażone masło na zimę w słoikach? Przygotuj główny składnik-grzyby. Zebrałem je nie w lesie, ale w moim letnim domku. Gotuję z masła, ale grzyby mogą być absolutnie dowolne: borowiki, borowiki, grzyby miodowe. Zwróć uwagę na to, gdzie zbierasz grzyby. Najlepiej nie zbierać grzybów wzdłuż szlaków,ale iść głębiej do lasu, aby zebrać. Posortuj grzyby, usuń śmieci, wyrzuć robaki bez żalu.
Krok 2:
Olej, umyj, w razie potrzeby wyczyść. Uważa się, że z oleju należy usunąć górną skórę z czapek grzybów. Nie robię tego. Pokrój duże grzyby na 2-3 części, pozostaw małe w całości.
Krok 3:
Przykryj pokrojone grzyby zimną wodą.
Krok 4:
Sól wodę i odstaw grzyby na około 15 minut. Jeśli przegapiłeś jakiegoś robaka, powinien wyczołgać się z grzyba.
Krok 5:
Odcedź wodę, zalej nową wodą i zagotuj na małym ogniu. Gotuj grzyby na małym ogniu przez około 15 minut, stale usuwając pianę.
Krok 6:
Następnie spuść wodę, połóż grzyby na sicie.
Krok 7:
Dobrze spłucz pod zimną bieżącą wodą.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może być dowolnego pochodzenia roślinnego, od niedrogiego słonecznika po elitarną oliwę, ale musi być rafinowany. Tylko na rafinowanych olejach można coś smażyć. Dodaj grzyby na patelnię.
Krok 9:
Smaż grzyby do pożądanego stopnia wysmażenia. Ktoś polubi bardziej smażone grzyby - czas ich smażenia wynosi około 20-25 minut. Do średniego stopnia wysmażenia zwykle wystarcza 10-15 minut. Jeśli sól Ci nie wystarcza, na samym końcu posolić grzyby. Podczas smażenia grzybów przygotuj słoiki.
Krok 10:
Nie bierz słoików o dużej objętości - od 300 do 500 ml optymalny rozmiar. Umyj je dobrze sodą, a następnie sterylizuj w dowolny dogodny sposób. Wkładam czyste słoiki z wodą do kuchenki mikrofalowej na 10 minut, a następnie spuszczam wodę. Ale możesz je wysterylizować w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez taki sam czas lub po prostu zalać słoik metalową łyżką wrzącą wodą, pozostawić na 7-10 minut, a następnie spuścić wodę. Po prostu gotuj pokrywki przez 5 minut.
Krok 11:
Ułóż grzyby w słoikach, mocno je ubijając. Zamknij lub zwiń pokrywki. Taki przedmiot należy przechowywać w lodówce lub w piwnicy.
Krok 12:
Słoik takich grzybów zimą jest po prostu na wagę złota. Smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 23 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g