skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Najdłuższą rzeczą w przygotowaniu tego dania jest zbieranie grzybów miodowych. Ten proces jest bardzo ważny i odpowiedzialny, musisz być w stanie odróżnić prawdziwe grzyby od fałszywych, aby nie zbierać trujących grzybów. Po zebraniu ostrożnie sortujemy grzyby miodowe, myjemy, odcinamy część nogi, pozostawiając kilka centymetrów na górze.
Krok 2:
Lepiej świeżo zebrane grzyby, aby usunąć nie tylko różnego rodzaju brud, ale także owady ukryte w grzybach, trzymaj je przez kilka godzin w osolonej zimnej wodzie. Następnie ponownie myjemy grzyby miodowe i wrzucamy je do durszlaka, aby nadmiar wody był szklany. Duże czapki grzybów można ciąć, małe-pozostawić w całości.
Krok 3:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie kostki czy kostki, kto lubi jak najbardziej. Obierz cebulę z łuski, jeśli głowa nie jest duża, pokrój w pierścienie, jeśli duża - w połówki pierścieni.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Rozłóż grzyby na patelni. Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu. Smażyć grzyby na oleju, mieszając łopatką, na średnim ogniu przez około 10 minut.
Krok 5:
Następnie wysyłamy ugotowaną cebulę do grzybów, mieszamy i nadal smażymy je razem przez 7 minut, nie zapomnij okresowo mieszać łopatką. Wyjmij liść laurowy z patelni.
Krok 6:
Wyślij ziemniaki na patelnię z grzybami, wlej trochę oleju roślinnego, wymieszaj i smaż przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, na średnim ogniu. Podczas smażenia patelni nie należy przykrywać pokrywką, aby ziemniaki nie zamieniły się w puree.
Krok 7:
Musisz mieszać okresowo, ale nie często, aby nie złamać kostek ziemniaków. Pod koniec smażenia dodaj sól do smaku. Delikatnie wymieszaj ziemniaki z grzybami, wyłącz ogień. Danie jest gotowe. Podajemy do stołu, posypując posiekanymi świeżymi ziołami, świeżymi warzywami i chlebem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g