pieczone ziemniaki ze świeżymi grzybami i cebulą

pyszne, aromatyczne, sycące i pożywne danie! Nie ma lepszego połączenia niż smażone ziemniaki z grzybami leśnymi. To danie jest lubiane przez wszystkich bez wyjątku. Grzyby można stosować dowolne grzyby leśne, w tym grzyby miodowe. I niekoniecznie to danie jest sezonowe, zimą można użyć mrożonych grzybów
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 67 % 10 g
74 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Najdłuższą rzeczą w przygotowaniu tego dania jest zbieranie grzybów miodowych. Ten proces jest bardzo ważny i odpowiedzialny, musisz być w stanie odróżnić prawdziwe grzyby od fałszywych, aby nie zbierać trujących grzybów. Po zebraniu ostrożnie sortujemy grzyby miodowe, myjemy, odcinamy część nogi, pozostawiając kilka centymetrów na górze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej świeżo zebrane grzyby, aby usunąć nie tylko różnego rodzaju brud, ale także owady ukryte w grzybach, trzymaj je przez kilka godzin w osolonej zimnej wodzie. Następnie ponownie myjemy grzyby miodowe i wrzucamy je do durszlaka, aby nadmiar wody był szklany. Duże czapki grzybów można ciąć, małe-pozostawić w całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie kostki czy kostki, kto lubi jak najbardziej. Obierz cebulę z łuski, jeśli głowa nie jest duża, pokrój w pierścienie, jeśli duża - w połówki pierścieni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Rozłóż grzyby na patelni. Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu. Smażyć grzyby na oleju, mieszając łopatką, na średnim ogniu przez około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wysyłamy ugotowaną cebulę do grzybów, mieszamy i nadal smażymy je razem przez 7 minut, nie zapomnij okresowo mieszać łopatką. Wyjmij liść laurowy z patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij ziemniaki na patelnię z grzybami, wlej trochę oleju roślinnego, wymieszaj i smaż przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, na średnim ogniu. Podczas smażenia patelni nie należy przykrywać pokrywką, aby ziemniaki nie zamieniły się w puree.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Musisz mieszać okresowo, ale nie często, aby nie złamać kostek ziemniaków. Pod koniec smażenia dodaj sól do smaku. Delikatnie wymieszaj ziemniaki z grzybami, wyłącz ogień. Danie jest gotowe. Podajemy do stołu, posypując posiekanymi świeżymi ziołami, świeżymi warzywami i chlebem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy