skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj mastyk w różnych kolorach, dwa szaszłyki bazowe i Piankowy stojak. Wbij szaszłyki w styropian na krzyż. Oba szaszłyki będą miały nogi i tułów, a na górze jeden będzie trzymał głowę, a drugi ogon. Z grubsza wyobraź sobie, jak to powinno wyglądać i pod jakim kątem się ustawić.
Krok 2:
Uformuj nogi z jasnopomarańczowego mastyksu i wykonaj w nich otwory na szaszłyki.
Krok 3:
Wsuń Nogi na szaszłyki i ustaw wszystko na styropianie. Przytnij szaszłyki na żądaną wysokość.
Krok 4:
Zrób tors koguta z zielonego mastyksu i wsuń go na oba szaszłyki. Wygładź nierówności i połączenia z łapami. Pozostaw na około godzinę, aby wzmocnić strukturę.
Krok 5:
Uformuj szyję koguta z czerwonego mastyksu, ustaw go na miejscu, wygładź i użyj nożyczek, aby stworzyć teksturę piór. Istnieją również specjalne stosy dla piór.
Krok 6:
Zrób jasnopomarańczową głowę, zaznacz miejsce mocowania dzioba i kolczyków, zaznacz oczodoły.
Krok 7:
Zrób żółty dziób z Czerwonym językiem. Ten punkt jest bardzo dobrze opisany w filmie.
Krok 8:
Zrób oczy - najpierw białą warstwę, potem niebieskie tęczówki, czarną źrenicę i dwa białe pasemka. Pod oczami zrób podobieństwo powiek, to da Kogutowi dobrą naturę.
Krok 9:
Zrób czerwony grzebień i kolczyki. Ładnie wychodzi.
Krok 10:
Zrób żółte skrzydło.
Krok 11:
Z cienkich pasków mastyksu uformuj ogon-wysoki i wielokolorowy.
Krok 12:
Pozwól mu trochę wyschnąć.
Krok 13:
W razie potrzeby popraw koguta mastyksu lub jego poszczególne części. Bardzo dobrze na takich figurkach wygląda złota i srebrna farba, dla akcentów i świąteczności.
miłego! Umiejętne uchwyty! Szczęśliwego Nowego Roku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mastyks - 393 kcal/100g