skład / składniki
metoda gotowania
Chutney to indyjski sos, który można przygotować z zupełnie innych jagód lub owoców. Ogólnie Chutney ma słodki smak, z pikantnymi nutami. Dodatki mogą być dowolne-przyprawy i inny ocet, wino i cebula lub papryka chili, musztarda. Ogólnie rzecz biorąc, szerokie pole do eksperymentów! Dziś proponuję zrobić chutney z porzeczek.
aby zrobić Chutney według tego przepisu, musisz wziąć świeże i dojrzałe jagody-pół czerwonej i czarnej porzeczki. Im bardziej dojrzałe jagody, tym słodszy będzie sos. Sortujemy jagody, usuwamy gałązki, po czym myjemy porzeczki i układamy je na ręcznikach papierowych do wyschnięcia.
następnie przenieś jagody do odpowiedniego pojemnika. Zmiażdż jagody za pomocą tłuczka do ziemniaków. Możesz użyć wtyczki. Ostrożnie zgniataj, aby wszystkie jagody zostały zmiażdżone.
dodaj ocet balsamiczny do jagód, a następnie dodaj miód. Lepiej jest wziąć świeży, płynny, przezroczysty miód. W przeciwnym razie miód należy stopić w łaźni wodnej (bez podgrzewania powyżej 40-50 stopni).
wlej sól i czarny pieprz, wszystko dobrze wymieszaj. Pamiętaj, aby spróbować i, jeśli to konieczne, dostosować SOS, czyniąc go bardziej słonym i pikantnym. Sos jest gotowy! Można go natychmiast podać do stołu lub włożyć do lodówki, jeśli planujesz użyć go nieco później.
Chutney najlepiej spożywać tego samego dnia. Idealnym rozwiązaniem byłoby udekorowanie go podczas serwowania małymi listkami mięty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g