Chutney porzeczkowy

nie wiesz, co jeszcze ugotować z jagodami? Przepis dla Ciebie! Chutney porzeczkowy nadaje się do różnych dań mięsnych - idealne połączenie. Ponadto taki sos dobrze harmonizuje z serami. Jasne rozwiązanie dla tych, którzy mają dość gotowania wyłącznie dżemu i kompotów z porzeczek. Przepis pozwoli spojrzeć na te jagody z innej, zupełnie nieoczekiwanej dla wielu strony. Smak Chutney jest jasny i bogaty, a kolor jest niesamowicie piękny. Najważniejszym punktem przepisu jest to, że Chutney nie musi być gotowany, co oznacza, że pozostaje w nim maksimum witamin.
TATYNAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 19 g
80 kcal
IG: 58 / 0 / 42

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

Chutney to indyjski sos, który można przygotować z zupełnie innych jagód lub owoców. Ogólnie Chutney ma słodki smak, z pikantnymi nutami. Dodatki mogą być dowolne-przyprawy i inny ocet, wino i cebula lub papryka chili, musztarda. Ogólnie rzecz biorąc, szerokie pole do eksperymentów! Dziś proponuję zrobić chutney z porzeczek.

aby zrobić Chutney według tego przepisu, musisz wziąć świeże i dojrzałe jagody-pół czerwonej i czarnej porzeczki. Im bardziej dojrzałe jagody, tym słodszy będzie sos. Sortujemy jagody, usuwamy gałązki, po czym myjemy porzeczki i układamy je na ręcznikach papierowych do wyschnięcia.

następnie przenieś jagody do odpowiedniego pojemnika. Zmiażdż jagody za pomocą tłuczka do ziemniaków. Możesz użyć wtyczki. Ostrożnie zgniataj, aby wszystkie jagody zostały zmiażdżone.

dodaj ocet balsamiczny do jagód, a następnie dodaj miód. Lepiej jest wziąć świeży, płynny, przezroczysty miód. W przeciwnym razie miód należy stopić w łaźni wodnej (bez podgrzewania powyżej 40-50 stopni).

wlej sól i czarny pieprz, wszystko dobrze wymieszaj. Pamiętaj, aby spróbować i, jeśli to konieczne, dostosować SOS, czyniąc go bardziej słonym i pikantnym. Sos jest gotowy! Można go natychmiast podać do stołu lub włożyć do lodówki, jeśli planujesz użyć go nieco później.

Chutney najlepiej spożywać tego samego dnia. Idealnym rozwiązaniem byłoby udekorowanie go podczas serwowania małymi listkami mięty.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy