kurczak z warzywami na patelni przy ognisku

niesamowicie smaczna, jasna i bardzo satysfakcjonująca patelnia! Kurczak z warzywami na patelni przy ognisku to niezrównane, jasne danie przygotowane w naturze, które nie pozostawi nikogo obojętnym. Będzie to wspaniały obiad dla Ciebie i Twojej rodziny! Przygotowanie jest proste i szybkie.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 32 % 7 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić warzywa z kurczakiem na patelni przy ognisku? Przygotuj produkty wskazane w przepisie. Zamiast fileta z kurczaka dopuszczalne jest stosowanie mięsa wyciętego z nóg i ud ptaka. Możesz także wziąć indyka, wieprzowinę lub wołowinę, ale pamiętaj, że w tym przypadku czas gotowania wzrośnie. Zestaw warzyw może być dowolny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz filet z kurczaka i osusz papierowymi serwetkami lub ręcznikiem kuchennym. Na mięsie nie powinno pozostać nadmiaru wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń z nasionami. Aby gotowe danie wyglądało bardziej apetycznie, użyj papryki w różnych kolorach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz i osusz warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ziemniaki na duże plasterki i przez chwilę zalej zimną wodą, aby się nie ściemniały. 10 minut przed gotowaniem wyjmij ziemniaki na płaską powierzchnię. Na świeżym powietrzu szybko wyschnie i można rozpocząć smażenie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w półpierścienie, paprykę w plasterki, marchewkę w plasterki i czosnek na dwie lub cztery części. Ogólnie rzecz biorąc, krojenie warzyw może być absolutnie dowolne, ale im większe są krojone, tym smaczniejszy jest wynik końcowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój kurczaka na kawałki średniej wielkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Postaw patelnię na ogniu. Lepiej wziąć żelazną patelnię lub saj. Możesz gotować na płonącym grillu na ruszcie. Użyłam Tandoor. Wlej na patelnię bezzapachowy olej roślinny. Wyślij ziemniaki do smażenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól do smaku, gotuj do zarumienienia i miękkości. Wyjmij ziemniaki łyżką cedzakową z patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wyślij wszystkie warzywa do tego samego oleju.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na dużym ogniu, ciągle mieszając, gotuj około 10 minut do miękkości. Wyjmij warzywa łyżką cedzakową na osobną tacę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyślij dalej kurczaka do gotowania. Sól i smaż do miękkości. Nie zapomnij okresowo mieszać, aby nic się nie paliło.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyślij smażone warzywa na patelnię. Dodaj ulubione przyprawy i przyprawy, wymieszaj i gotuj przez minutę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmakuj soli, w razie potrzeby dosolij.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zdejmij patelnię z ognia, ułóż ziemniaki na wierzchu i udekoruj świeżymi ziołami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe! Podawaj, aż ostygnie!

apetyczny kurczak z warzywami można ugotować w kotle na ogniu. 
musisz spróbować!

smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy