skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić warzywa z kurczakiem na patelni przy ognisku? Przygotuj produkty wskazane w przepisie. Zamiast fileta z kurczaka dopuszczalne jest stosowanie mięsa wyciętego z nóg i ud ptaka. Możesz także wziąć indyka, wieprzowinę lub wołowinę, ale pamiętaj, że w tym przypadku czas gotowania wzrośnie. Zestaw warzyw może być dowolny.
Krok 2:
Opłucz filet z kurczaka i osusz papierowymi serwetkami lub ręcznikiem kuchennym. Na mięsie nie powinno pozostać nadmiaru wody.
Krok 3:
Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń z nasionami. Aby gotowe danie wyglądało bardziej apetycznie, użyj papryki w różnych kolorach.
Krok 4:
Opłucz i osusz warzywa.
Krok 5:
Pokrój ziemniaki na duże plasterki i przez chwilę zalej zimną wodą, aby się nie ściemniały. 10 minut przed gotowaniem wyjmij ziemniaki na płaską powierzchnię. Na świeżym powietrzu szybko wyschnie i można rozpocząć smażenie.
Krok 6:
Pokrój cebulę w półpierścienie, paprykę w plasterki, marchewkę w plasterki i czosnek na dwie lub cztery części. Ogólnie rzecz biorąc, krojenie warzyw może być absolutnie dowolne, ale im większe są krojone, tym smaczniejszy jest wynik końcowy.
Krok 7:
Pokrój kurczaka na kawałki średniej wielkości.
Krok 8:
Postaw patelnię na ogniu. Lepiej wziąć żelazną patelnię lub saj. Możesz gotować na płonącym grillu na ruszcie. Użyłam Tandoor. Wlej na patelnię bezzapachowy olej roślinny. Wyślij ziemniaki do smażenia.
Krok 9:
Sól do smaku, gotuj do zarumienienia i miękkości. Wyjmij ziemniaki łyżką cedzakową z patelni.
Krok 10:
Następnie wyślij wszystkie warzywa do tego samego oleju.
Krok 11:
Na dużym ogniu, ciągle mieszając, gotuj około 10 minut do miękkości. Wyjmij warzywa łyżką cedzakową na osobną tacę.
Krok 12:
Wyślij dalej kurczaka do gotowania. Sól i smaż do miękkości. Nie zapomnij okresowo mieszać, aby nic się nie paliło.
Krok 13:
Wyślij smażone warzywa na patelnię. Dodaj ulubione przyprawy i przyprawy, wymieszaj i gotuj przez minutę.
Krok 14:
Posmakuj soli, w razie potrzeby dosolij.
Krok 15:
Zdejmij patelnię z ognia, ułóż ziemniaki na wierzchu i udekoruj świeżymi ziołami.
Krok 16:
Gotowe! Podawaj, aż ostygnie!
apetyczny kurczak z warzywami można ugotować w kotle na ogniu.
musisz spróbować!
smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g