skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić udko z ziemniakami i kapustą w kaczątku? Przygotuj produkty-umyj i osusz warzywa. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Opłucz również udka z kurczaka w zimnej wodzie. Następnie należy je wysuszyć serwetkami lub ręcznikami.
Krok 2:
Pokrój udka z kurczaka na 3 części. Możesz pokroić na mniejszą lub większą liczbę części.
Krok 3:
W kaczątku rozgrzej olej roślinny, włóż tam nogi i smaż je na dużym ogniu przez około 10 minut. Nie obserwuj czasu gotowania, ale stopień wysmażenia mięsa. Konieczne jest, aby pokrył się lekką skórką, zmienił kolor.
Krok 4:
Podczas smażenia nóg pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 5:
Na grubej tarce zetrzyj marchewki.
Krok 6:
Smażonego kurczaka posyp solą i przyprawami.
Krok 7:
Dodaj marchewkę z cebulą do kurczaka i wymieszaj. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.
Krok 8:
Podczas smażenia kurczaka pokrój ziemniaki w dużą kostkę.
Krok 9:
Przenieś pokrojone ziemniaki do kaczątka do kurczaka, sól. Dodałem dodatkowe suche przyprawy, aby ziemniaki były bardziej aromatyczne. Możesz wziąć gotową suchą mieszankę warzyw.
Krok 10:
Wymieszaj ziemniaki z kurczakiem i gotuj przez około 5 minut.
Krok 11:
Podczas duszenia naczynia pokrój kapustę w dużą kostkę.
Krok 12:
Dodaj posiekaną kapustę do kaczątka do reszty potraw.
Krok 13:
Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w wodzie do gęstości, z której jesteś zadowolony.
Krok 14:
Napełnij kapustę rozcieńczonym pomidorem, włóż liść laurowy do kaczątka.
Krok 15:
Przykryj kaczątko, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj kapustę z ziemniakami i kurczakiem przez około 30 minut. Dokładny czas zależy od cech pieca, stopnia cięcia i jakości naczyń.
Krok 16:
Umyj warzywa i strząśnij z nich wodę. Drobno posiekaj warzywa.
Krok 17:
Po 30 minutach podnieś pokrywkę, lekko wymieszaj górną warstwę gulaszu łyżką.
Krok 18:
Dodaj warzywa do kaczątka, wymieszaj, ponownie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut, a następnie wyłącz ogień.
Krok 19:
Podawaj duszoną kapustę z ziemniakami i kurczakiem na gorąco. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g