udko z ziemniakami i kapustą w kaczątku

pyszne danie na pełne menu! Udka z kurczaka z ziemniakami i kapustą w kaczątku są bardzo satysfakcjonujące. To naprawdę rodzinny posiłek na lunch lub kolację. Do wygodnego gotowania potrzebujesz kaczątka lub kotła.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 30 % 7 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić udko z ziemniakami i kapustą w kaczątku? Przygotuj produkty-umyj i osusz warzywa. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Opłucz również udka z kurczaka w zimnej wodzie. Następnie należy je wysuszyć serwetkami lub ręcznikami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój udka z kurczaka na 3 części. Możesz pokroić na mniejszą lub większą liczbę części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W kaczątku rozgrzej olej roślinny, włóż tam nogi i smaż je na dużym ogniu przez około 10 minut. Nie obserwuj czasu gotowania, ale stopień wysmażenia mięsa. Konieczne jest, aby pokrył się lekką skórką, zmienił kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia nóg pokrój cebulę w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na grubej tarce zetrzyj marchewki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażonego kurczaka posyp solą i przyprawami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj marchewkę z cebulą do kurczaka i wymieszaj. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas smażenia kurczaka pokrój ziemniaki w dużą kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś pokrojone ziemniaki do kaczątka do kurczaka, sól. Dodałem dodatkowe suche przyprawy, aby ziemniaki były bardziej aromatyczne. Możesz wziąć gotową suchą mieszankę warzyw.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj ziemniaki z kurczakiem i gotuj przez około 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas duszenia naczynia pokrój kapustę w dużą kostkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj posiekaną kapustę do kaczątka do reszty potraw.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w wodzie do gęstości, z której jesteś zadowolony.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Napełnij kapustę rozcieńczonym pomidorem, włóż liść laurowy do kaczątka.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj kaczątko, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj kapustę z ziemniakami i kurczakiem przez około 30 minut. Dokładny czas zależy od cech pieca, stopnia cięcia i jakości naczyń.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Umyj warzywa i strząśnij z nich wodę. Drobno posiekaj warzywa.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po 30 minutach podnieś pokrywkę, lekko wymieszaj górną warstwę gulaszu łyżką.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj warzywa do kaczątka, wymieszaj, ponownie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut, a następnie wyłącz ogień.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podawaj duszoną kapustę z ziemniakami i kurczakiem na gorąco. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy