skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak marynować paprykę? Przygotuj komponenty zgodnie z listą. Wybierz mocne, soczyste papryki, bez wad. Nawet jeśli będziemy smażyć przed marynowaniem. Najlepiej weź paprykę w różnych kolorach: czerwonym, żółtym, pomarańczowym.
Krok 2:

Pokrój ząbek czosnku w cienkie płatki, dodaj dowolny olej roślinny (bardzo smaczny z aromatycznymi olejami: słonecznikiem, sezamem, oliwą), ocet jabłkowy, sól do smaku, pieprz. Dobrze wymieszaj sos, pozwól mu się zaparzyć. Czosnek można przepuścić przez prasę czosnkową-będzie znacznie ostrzejszy. Moja opcja dla tych, którzy nie jedzą naturalnego czosnku lub jeśli są dzieci, płatki można usunąć.
Krok 3:

Smażyć słodką paprykę do częściowej czerni ze wszystkich stron w piekarniku lub na suchej patelni pod przykryciem. Ostudź je trochę i włóż do plastikowej torby, zawiąż. Więc papryka zwiotczała i łatwo oddawała skórę. (Jasne kolory papryki będą wyglądać lepiej i są znacznie słodsze).
Krok 4:

Gdy papryka jest ciepła, wyjmij ją z torby i zdejmij skórę, teraz jest to łatwe. Pokrój paprykę w kostkę lub wstążki.
Krok 5:

Włóż posiekaną paprykę do salaterki lub dowolnego słoika, zalej przygotowanym sosem marynatowym i odstaw na co najmniej kilka godzin. Następnie podawaj na stole. To tylko objadanie się! Możesz przygotować go na zimę, ale nadal polecam przechowywać go w lodówce.
papryka marynowana z czosnkiem to nieopisana rozkosz dla miłośników pikantnych przekąsek z papryki. Chociaż będziesz musiał majstrować przy jego czyszczeniu, dla którego musisz upiec lub usmażyć paprykę. Papryka po lekkim upieczeniu staje się miękka, giętka, łatwo wchłaniająca smaki sosu. Szczególnie smaczna jest przekąska z aromatycznym olejem, dobrze jest podawać ją gotowanym ziemniakiem, dowolnym mięsem, drobiem! Koniecznie spróbuj, wszyscy są zachwyceni tym pieprzem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g




