pieczona papryka marynowana z czosnkiem na przekąskę

danie z przekąskami z minimum składników! Bułgarska marynowana papryka z czosnkiem jest prosta, szybka i bezproblemowa. Okazuje się, że jest to bardzo jasna, nastrojowa przekąska, ale jednocześnie bardzo smaczna!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 70 % 14 g
węglowodany 25 % 5 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować paprykę? Przygotuj komponenty zgodnie z listą. Wybierz mocne, soczyste papryki, bez wad. Nawet jeśli będziemy smażyć przed marynowaniem. Najlepiej weź paprykę w różnych kolorach: czerwonym, żółtym, pomarańczowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ząbek czosnku w cienkie płatki, dodaj dowolny olej roślinny (bardzo smaczny z aromatycznymi olejami: słonecznikiem, sezamem, oliwą), ocet jabłkowy, sól do smaku, pieprz. Dobrze wymieszaj sos, pozwól mu się zaparzyć. Czosnek można przepuścić przez prasę czosnkową-będzie znacznie ostrzejszy. Moja opcja dla tych, którzy nie jedzą naturalnego czosnku lub jeśli są dzieci, płatki można usunąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć słodką paprykę do częściowej czerni ze wszystkich stron w piekarniku lub na suchej patelni pod przykryciem. Ostudź je trochę i włóż do plastikowej torby, zawiąż. Więc papryka zwiotczała i łatwo oddawała skórę. (Jasne kolory papryki będą wyglądać lepiej i są znacznie słodsze).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy papryka jest ciepła, wyjmij ją z torby i zdejmij skórę, teraz jest to łatwe. Pokrój paprykę w kostkę lub wstążki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż posiekaną paprykę do salaterki lub dowolnego słoika, zalej przygotowanym sosem marynatowym i odstaw na co najmniej kilka godzin. Następnie podawaj na stole. To tylko objadanie się! Możesz przygotować go na zimę, ale nadal polecam przechowywać go w lodówce.

papryka marynowana z czosnkiem to nieopisana rozkosz dla miłośników pikantnych przekąsek z papryki. Chociaż będziesz musiał majstrować przy jego czyszczeniu, dla którego musisz upiec lub usmażyć paprykę. Papryka po lekkim upieczeniu staje się miękka, giętka, łatwo wchłaniająca smaki sosu. Szczególnie smaczna jest przekąska z aromatycznym olejem, dobrze jest podawać ją gotowanym ziemniakiem, dowolnym mięsem, drobiem! Koniecznie spróbuj, wszyscy są zachwyceni tym pieprzem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy