skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć kurczaka w bułce tartej? Przygotuj odpowiednie składniki. Kurczaka obrać, dobrze umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Odpowiednie są różne części tuszy: podudzia, uda, skrzydła. Jeśli weźmiesz skrzydła, odetnij od nich końcówki. Zestaw przypraw można zmienić zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Przygotuj talerz z mąką.
Krok 2:
Na początek marynuj mięso. Brałam nogi. Przenieś je do szerokiego naczynia i Posol.
Krok 3:
Wyciśnij sok z jednej trzeciej cytryny. Mam 1 łyżkę stołową. Polej tym sokiem mięso.
Krok 4:
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę.
Krok 5:
Dodaj trochę czerwonej ostrej papryki i mieszanki papryki (u mnie nie jest ostra).
Krok 6:
Dobrze wymieszaj, rozprowadzając marynatę równomiernie na wszystkich podudziach i pozostaw do marynowania na 20 minut, możesz na noc.
Krok 7:
Osobno wsyp bułkę tartą na talerz. Dodaj do nich paprykę.
Krok 8:
Dodaj kurkumę-przyprawy nadadzą kurczakowi piękny kolor i niepowtarzalny smak podczas smażenia.
Krok 9:
Trochę soli.
Krok 10:
Dobrze wymieszaj bułkę tartą z przyprawami. Otrzymujemy suchą panierkę, którą można kupić w sklepie, ale lepiej samemu ugotować.
Krok 11:
W osobnym pojemniku rozbij jajko i ubij je widelcem.
Krok 12:
Teraz mamy wszystko gotowe do procesu panierowania!
Krok 13:
Obtocz każdą podudzie w mące.
Krok 14:
Następnie zwiń ubite jajko ze wszystkich stron.
Krok 15:
Zwiń nogi w bułkę tartą.
Krok 16:
I połóż panierowane Nogi na desce do krojenia, przygotowując je do późniejszego smażenia.
Krok 17:
Gdy wszystkie nogi są panierowane, możesz przejść do następnego etapu - smażenia lub pieczenia w piekarniku (jeśli oczywiście wybrałeś tę opcję gotowania).
Krok 18:
Przenieś Nogi na patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym. Powinno być dość dużo oleju, aby nogi były dobrze usmażone.
Krok 19:
Smaż kurczaka na średnim ogniu pod przykryciem przez 5-7 minut, aż będzie złoty.
Krok 20:
Następnie odwróć na drugą stronę i usmaż z drugiej strony.
Krok 21:
Podawaj na gorąco. Smacznego!
uwielbiam kurczaka w każdej jego manifestacji, a zwłaszcza w takiej! Nie można przestać... Nawiasem mówiąc, jeśli spróbujesz upiec go w piekarniku, otrzymasz bardziej dietetyczne danie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g