udka z kurczaka w bułce tartej na patelni

chrupiąca, aromatyczna Skórka i soczyste mięso w środku! Kurczak w bułce tartej na patelni to jasne, piękne danie, które można przygotować na święta. Dobrze komponuje się z sałatkami warzywnymi i marynowanymi przekąskami, a także z dowolnymi dodatkami do wyboru.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 42 % 15 g
węglowodany 17 % 6 g
213 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć kurczaka w bułce tartej? Przygotuj odpowiednie składniki. Kurczaka obrać, dobrze umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Odpowiednie są różne części tuszy: podudzia, uda, skrzydła. Jeśli weźmiesz skrzydła, odetnij od nich końcówki. Zestaw przypraw można zmienić zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Przygotuj talerz z mąką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek marynuj mięso. Brałam nogi. Przenieś je do szerokiego naczynia i Posol.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciśnij sok z jednej trzeciej cytryny. Mam 1 łyżkę stołową. Polej tym sokiem mięso.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę czerwonej ostrej papryki i mieszanki papryki (u mnie nie jest ostra).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj, rozprowadzając marynatę równomiernie na wszystkich podudziach i pozostaw do marynowania na 20 minut, możesz na noc.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Osobno wsyp bułkę tartą na talerz. Dodaj do nich paprykę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kurkumę-przyprawy nadadzą kurczakowi piękny kolor i niepowtarzalny smak podczas smażenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Trochę soli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj bułkę tartą z przyprawami. Otrzymujemy suchą panierkę, którą można kupić w sklepie, ale lepiej samemu ugotować.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W osobnym pojemniku rozbij jajko i ubij je widelcem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz mamy wszystko gotowe do procesu panierowania!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Obtocz każdą podudzie w mące.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie zwiń ubite jajko ze wszystkich stron.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zwiń nogi w bułkę tartą.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I połóż panierowane Nogi na desce do krojenia, przygotowując je do późniejszego smażenia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gdy wszystkie nogi są panierowane, możesz przejść do następnego etapu - smażenia lub pieczenia w piekarniku (jeśli oczywiście wybrałeś tę opcję gotowania).

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przenieś Nogi na patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym. Powinno być dość dużo oleju, aby nogi były dobrze usmażone.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smaż kurczaka na średnim ogniu pod przykryciem przez 5-7 minut, aż będzie złoty.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Następnie odwróć na drugą stronę i usmaż z drugiej strony.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Podawaj na gorąco. Smacznego!

uwielbiam kurczaka w każdej jego manifestacji, a zwłaszcza w takiej! Nie można przestać... Nawiasem mówiąc, jeśli spróbujesz upiec go w piekarniku, otrzymasz bardziej dietetyczne danie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy