owsianka jęczmienna z sokiem pomidorowym i wołowiną w piekarniku

Zmień swoje podejście do jęczmienia jęczmiennego, próbując tego dania przynajmniej raz! Szczerze mówiąc, nigdy nie lubiłem jęczmienia perłowego, ale po ugotowaniu go w powolnej kuchence (i już wcześniej opublikowałem ten przepis) pomyślałem, dlaczego wcześniej go nie ugotowałem? Dzisiaj ugotowałem go w garnku z jęczmienia, ku mojemu głębokiemu zdziwieniu, podobała mi się cała rodzina, z czego byłem bardzo zadowolony, ponieważ jest to świetna alternatywa dla makaronu, który jest już dość)))
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 59 % 13 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso kroimy na małe kawałki, w połączeniu z jęczmieniem perłowym bardzo lubię wołowinę, ale możesz wziąć inne mięso

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w paski

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej patelnię z olejem roślinnym i włóż do niej posiekane mięso, smaż przez 5-7 minut, aż pojawi się złoty kolor

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie do mięsa rozprowadzamy posiekaną cebulę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie marchewka

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszamy

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez 5-7 minut

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj sok pomidorowy (lub koncentrat pomidorowy rozcieńczony wodą).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sól, pieprz i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5 minut

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze umyj jęczmień i smaż na małym ogniu przez 3-5 minut, aż będzie lekko złoty, etap prosty etap jest bardzo ważny i sprawi, że nasz jęczmień będzie kruchy

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W jednym dużym garnku lub kilku małych rozłożyć smażone jęczmień i mięso z warzywami

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Jeszcze trochę solimy, mieszamy

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Napełnij wodą

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przełóż czosnek przez prasę i włóż do piekarnika w temperaturze 200 stopni na 30 minut, a następnie zmniejsz ogień do 180 stopni i poczekaj kolejną godzinę

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po określonym czasie jęczmień z mięsem jest gotowy!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal / 100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy