skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli zwykle rano jesz jajecznicę, ale chcesz urozmaicić śniadanie, zobacz, jak smażyć omlet z warzywami i serem na patelni. To łatwe do przygotowania danie znacznie przewyższa niektóre skomplikowane przepisy. Bierzemy więc produkty, których potrzebujemy. Są one wymienione w składnikach i pokazane na zdjęciu. Radzę używać jajek domowych.
Krok 2:
Gotowanie warzyw. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Pomidory myjemy i kroimy na małe kawałki średniej wielkości. Umyj paprykę, obierz i pokrój w małe paski.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i rozłóż na niej tylko jedną cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż będzie przezroczysty podczas mieszania. Następnie dodaj przygotowane pomidory i paprykę do cebuli. Mam czerwony, pasujący do pomidorów, ale możesz wziąć pieprz w innym kolorze lub kilka naraz (czerwony, żółty, zielony), aby danie było jeszcze bardziej kolorowe i kuszące.
Krok 4:
Dusimy wszystko przez około dwie minuty, nie zapomnij mieszać, aby nic się nie przypaliło, a smak potrawy nie pogorszył się.
Krok 5:
Jajka wbijamy do głębokiej miski, solimy, pieprzymy do smaku i dobrze ubijamy, aż będą gładkie widelcem. Trzy twarde sery na drobnej tarce.
Krok 6:
Wlej mieszaninę jajek na patelnię do warzyw, równomiernie ją rozprowadzając.
Krok 7:
Posyp wszystko bazylią, serem i świeżymi ziołami. Smażyć do miękkości i stopienia sera.
Krok 8:
Serwujemy nasze danie koronowe wraz z tostami. Smacznego!
jeśli lubisz jeść jajka na śniadanie, ale masz dość zwykłej smażonej jajecznicy, zwróć uwagę na przepis na ten wspaniały omlet. Łączy jajka z warzywami, które z pewnością przyniosą dodatkowe korzyści Twojemu ciału. To danie zawiera również ser, który po podgrzaniu topi się i rozciąga apetycznie. Świeże warzywa dodadzą smaku i wyglądu naszego omletu. Łatwy w przygotowaniu omlet zapewni Tobie i Twojej rodzinie pełne i pożywne śniadanie.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g