omlet z pomidorową cebulą i serem

Ten omlet jest pełen witamin i składników odżywczych! Pyszny, obfity, kolorowy, jasny, aromatyczny i apetyczny omlet warzywny z serem na śniadanie! Przygotowanie jest proste-proste, jak mówią, w pośpiechu. Zawsze będziesz chciał suplementy!
WiolettaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 22 % 4 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli zwykle rano jesz jajecznicę, ale chcesz urozmaicić śniadanie, zobacz, jak smażyć omlet z warzywami i serem na patelni. To łatwe do przygotowania danie znacznie przewyższa niektóre skomplikowane przepisy. Bierzemy więc produkty, których potrzebujemy. Są one wymienione w składnikach i pokazane na zdjęciu. Radzę używać jajek domowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie warzyw. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Pomidory myjemy i kroimy na małe kawałki średniej wielkości. Umyj paprykę, obierz i pokrój w małe paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i rozłóż na niej tylko jedną cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż będzie przezroczysty podczas mieszania. Następnie dodaj przygotowane pomidory i paprykę do cebuli. Mam czerwony, pasujący do pomidorów, ale możesz wziąć pieprz w innym kolorze lub kilka naraz (czerwony, żółty, zielony), aby danie było jeszcze bardziej kolorowe i kuszące.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dusimy wszystko przez około dwie minuty, nie zapomnij mieszać, aby nic się nie przypaliło, a smak potrawy nie pogorszył się.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka wbijamy do głębokiej miski, solimy, pieprzymy do smaku i dobrze ubijamy, aż będą gładkie widelcem. Trzy twarde sery na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszaninę jajek na patelnię do warzyw, równomiernie ją rozprowadzając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp wszystko bazylią, serem i świeżymi ziołami. Smażyć do miękkości i stopienia sera.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Serwujemy nasze danie koronowe wraz z tostami. Smacznego!

jeśli lubisz jeść jajka na śniadanie, ale masz dość zwykłej smażonej jajecznicy, zwróć uwagę na przepis na ten wspaniały omlet. Łączy jajka z warzywami, które z pewnością przyniosą dodatkowe korzyści Twojemu ciału. To danie zawiera również ser, który po podgrzaniu topi się i rozciąga apetycznie. Świeże warzywa dodadzą smaku i wyglądu naszego omletu. Łatwy w przygotowaniu omlet zapewni Tobie i Twojej rodzinie pełne i pożywne śniadanie.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy