pyszne kremowe kotlety z kurczaka z białym chlebem

chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku kotlety! Tradycyjne rosyjskie danie, czyli kotlety z kurczaka, których soczystość można osiągnąć dodając śmietanę i masło, w specjalnej panierce, która jest zrobiona z pokruszonych skórek chleba.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 14 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 26 % 8 g
181 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Z kromek chleba wycinamy Skórki, zamrażamy je w zamrażarce, potrzebujemy ich do panierowania. Kawałek masła należy również zamrozić w zamrażarce. Pokrój okruchy chleba na kawałki i napełnij mlekiem lub śmietaną, pozwól im się namoczyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Jeśli nie ma blendera, możesz przekręcić mięso w maszynce do mięsa lub drobno posiekać nożem. Jeśli nie ma czasu, możesz użyć gotowego mielonego kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel mięso blenderem do stanu mielonego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Podsmaż cebulę na roztopionym maśle na patelni, nie musisz smażyć cebuli przez długi czas, powinna stać się miękka i przezroczysta, ale nie zrumienić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wcieramy mrożone masło na tarce. Przygotowane składniki dodajemy do mielonego kurczaka w misce blendera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś mięso mielone do miski z chlebem. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Mieszać. Aby mięso mielone miało pożądaną konsystencję, lepiej zagnieść je jak ciasto rękami. Następnie zbieramy mięso mielone w bryłę i kilkakrotnie uderzamy o powierzchnię roboczą, mięso mielone należy pokonać, aby kotlety były miękkie i bujne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel mrożone skórki chleba na tarce lub zmiel za pomocą młynka do kawy. Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie tworzymy małe półfabrykaty z mięsa mielonego i zwijamy je ze wszystkich stron w panierce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozpuść kawałek masła, usmaż na nim kotlety po obu stronach, aż się zarumienią.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie przekładamy kotlety do naczynia do pieczenia (mam uniwersalną patelnię z wyjmowanym uchwytem, w której można nie tylko smażyć, ale także piec w piekarniku) i wysyłamy do rozgrzanego do 180 stopni przez 10 minut. Soczyste, smaczne i aromatyczne kotlety są gotowe. Podajemy je do stołu z dowolnym dodatkiem do smaku lub bez. Doskonałe takie danie uzupełni tłuczone ziemniaki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy