skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Z kromek chleba wycinamy Skórki, zamrażamy je w zamrażarce, potrzebujemy ich do panierowania. Kawałek masła należy również zamrozić w zamrażarce. Pokrój okruchy chleba na kawałki i napełnij mlekiem lub śmietaną, pozwól im się namoczyć.
Krok 2:
Filet z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Jeśli nie ma blendera, możesz przekręcić mięso w maszynce do mięsa lub drobno posiekać nożem. Jeśli nie ma czasu, możesz użyć gotowego mielonego kurczaka.
Krok 3:
Zmiel mięso blenderem do stanu mielonego.
Krok 4:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Podsmaż cebulę na roztopionym maśle na patelni, nie musisz smażyć cebuli przez długi czas, powinna stać się miękka i przezroczysta, ale nie zrumienić.
Krok 5:
Wcieramy mrożone masło na tarce. Przygotowane składniki dodajemy do mielonego kurczaka w misce blendera.
Krok 6:
Przenieś mięso mielone do miski z chlebem. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Mieszać. Aby mięso mielone miało pożądaną konsystencję, lepiej zagnieść je jak ciasto rękami. Następnie zbieramy mięso mielone w bryłę i kilkakrotnie uderzamy o powierzchnię roboczą, mięso mielone należy pokonać, aby kotlety były miękkie i bujne.
Krok 7:
Zmiel mrożone skórki chleba na tarce lub zmiel za pomocą młynka do kawy. Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie tworzymy małe półfabrykaty z mięsa mielonego i zwijamy je ze wszystkich stron w panierce.
Krok 8:
Na patelni rozpuść kawałek masła, usmaż na nim kotlety po obu stronach, aż się zarumienią.
Krok 9:
Następnie przekładamy kotlety do naczynia do pieczenia (mam uniwersalną patelnię z wyjmowanym uchwytem, w której można nie tylko smażyć, ale także piec w piekarniku) i wysyłamy do rozgrzanego do 180 stopni przez 10 minut. Soczyste, smaczne i aromatyczne kotlety są gotowe. Podajemy je do stołu z dowolnym dodatkiem do smaku lub bez. Doskonałe takie danie uzupełni tłuczone ziemniaki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g