skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Weź 2 liście wodorostów (ja użyłam nori z czerwonych alg porfiru), olej sezamowy i przyprawy na liście. Cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym białym. W żadnym wypadku nie zastępuj oleju sezamowego innym, w przeciwnym razie utracony zostanie smak i użyteczność produktu. Możesz eksperymentować z przyprawami.
Krok 2:
W małym pojemniku włóż brązowy cukier i wszystkie przyprawy: mielone chili, mielony imbir i sól. Dobrze wymieszaj. W tym przepisie zastosowano Klasyczne przyprawy do potraw japońskich, ale można je zastąpić. Najważniejsze jest pozostawienie granulowanego cukru w składnikach.
Krok 3:
Weź pierwszy arkusz nori i połóż jego błyszczącą powierzchnię na stole, a szorstką powierzchnię posmaruj pędzelkiem do ciasta pachnącym olejem sezamowym. Ze względu na fakt, że szorstka powierzchnia glonów jest smarowana, przyprawy z cukrem praktycznie się nie kruszą. Po błyszczącej stronie przyprawy te rozpadłyby się znacznie mocniej.
Krok 4:
Ponownie lekko wymieszaj przyprawy i rozprowadź połowę tych przypraw równomiernie na pierwszym arkuszu nori. Posmaruj również drugi arkusz wodorostów olejem sezamowym i dopraw pozostałą mieszanką przypraw.
Krok 5:
Weź patelnię o dużej średnicy, podgrzej ją bardzo dobrze, nie musisz już dodawać oleju. Gdy patelnia jest rozgrzana, obniż temperaturę do średniego poziomu, ułóż pierwszy arkusz nori błyszczącą stroną do dołu. Po dosłownie 30 sekundach Odwróć liść wodorostów i jeszcze lekko smaż, również przez około 30 sekund. Usuń pierwszy arkusz nori i zrób to samo z drugim arkuszem.
Krok 6:
Prażone wodorosty za pomocą nożyczek pokrój losowo w trójkąty, kwadraty lub romby. Przed podaniem na wierzchu powstałe chipsy można jeszcze lekko doprawić przyprawami.
chcę zwrócić uwagę, że arkusze nori z przyprawami należy najpierw usmażyć błyszczącą stroną do dołu, a następnie obrócić matową stroną do dołu. Najważniejsze jest to: kiedy kładziesz nori błyszczącą stroną do dołu, liść zaczyna się rozgrzewać, cukier topi się, dzięki czemu pozostałe przyprawy lepiej chwytają nori, a gdy liść jest odwrócony, przyprawy mniej się kruszą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Nori - 3 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g