skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułki czekoladowe z kremem twarogowym? Pierwszym krokiem jest upieczenie naleśników czekoladowych. Przygotuj niezbędne do tego produkty wymienione na liście.
Krok 2:
W głębokiej misce ubij dwa jajka. Wymieszaj je trzepaczką.
Krok 3:
Wlej dwie szklanki wody o temperaturze pokojowej, dodaj cukier i sól, wszystko ponownie wymieszaj, aż produkty sypkie się rozpuszczą.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę i kakao w proszku. Stopniowo dodawaj mąkę i natychmiast zagniataj ciasto trzepaczką. Oryginalny przepis wskazywał ilość mąki 9 łyżek. L. skup się na tym, że ciasto powinno być aksamitne i lekko lepkie (mniej więcej jak bardzo ciężka śmietana). Ilość mąki zależy od jej właściwości, skup się na konsystencji ciasta naleśnikowego. Pozostaw ciasto na około 5-10 minut, ponownie wymieszaj.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię z grubym, nieprzywierającym dnem. Aby pierwszy naleśnik nie okazał się nierówny, posmaruj patelnię olejem roślinnym za pomocą silikonowej szczotki. Wlać chochlę ciasta, rozprowadzić równomiernie na dnie patelni. Piec na średnim ogniu przez kilka sekund do minuty.
Krok 6:
Odwróć naleśnik i doprowadź do pełnej gotowości, zajmie to trochę mniej czasu niż pierwsza strona. W ten sposób upiecz naleśniki z całego ciasta. Lekko ostudź naleśniki.
Krok 7:
Aw tym czasie przygotuj nadzienie.
Krok 8:
Wyślij miękki twaróg, dwie łyżki skondensowanego mleka i cukier waniliowy do głębokiego pojemnika.
Krok 9:
Ubij mikserem, aż będzie delikatnie gładka.
Krok 10:
Ułóż trzy naleśniki w jednym rzędzie, nakładając się na siebie.
Krok 11:
Rozłóż równomiernie jedną łyżkę twarogu na powierzchni naleśnika i losowo dodaj dżem jagodowy. Użyłam dżemu z czarnej porzeczki.
Krok 12:
Lekko posmaruj dżem (niekoniecznie równomiernie).
Krok 13:
Zwiń krawędzie naleśników po obu stronach, jak na zdjęciu.
Krok 14:
Zacznij mocno zwijać od jednej krawędzi.
Krok 15:
Uformuj bułkę.
Krok 16:
Zrób to samo z resztą naleśników i nadzienia.
Krok 17:
Udekoruj gotowe bułki świeżymi jagodami i posyp cukrem pudrem. Podawaj natychmiast lub wyślij na chwilę do lodówki. Od razu podaję smakołyk.
Krok 18:
Tak wygląda bułka w przekroju z dużą ilością nadzienia (około 1,5-2 łyżki.L. Krem twarogowy i 1 łyżeczka. dżem na 3 naleśniki).
Krok 19:
I tak wygląda deser w przekroju z mniejszą ilością nadzienia (1 łyżka.krem + niekompletna 1 łyżeczka dżemu).
z podanej liczby składników wyszło mi 8 rolek.
jeśli zwiększysz liczbę składników kremu o 1,5 razy, otrzymasz 1,5 łyżki na każdą rolkę. l nadzienie twarogowe, tj. cięcie rolki będzie jak w kroku 18.
naleśniki upiekłam na patelni o średnicy 17-18 cm.
smacznego!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal / 100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g