Rolada z naleśników czekoladowych z kremem

niesamowity deser o niesamowitym smaku! Delikatne nadzienie twarogowe doskonale uzupełnia naleśniki czekoladowe. Dżem jako część nadzienia nadaje deserowi szczególną nutę i kwaskowatość. U nas przysmak odlatuje ze stołu na & quot; Hurra & quot;, jak dorośli i dzieci.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 12 % 4 g
węglowodany 64 % 21 g
153 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułki czekoladowe z kremem twarogowym? Pierwszym krokiem jest upieczenie naleśników czekoladowych. Przygotuj niezbędne do tego produkty wymienione na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce ubij dwa jajka. Wymieszaj je trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej dwie szklanki wody o temperaturze pokojowej, dodaj cukier i sól, wszystko ponownie wymieszaj, aż produkty sypkie się rozpuszczą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę i kakao w proszku. Stopniowo dodawaj mąkę i natychmiast zagniataj ciasto trzepaczką. Oryginalny przepis wskazywał ilość mąki 9 łyżek. L. skup się na tym, że ciasto powinno być aksamitne i lekko lepkie (mniej więcej jak bardzo ciężka śmietana). Ilość mąki zależy od jej właściwości, skup się na konsystencji ciasta naleśnikowego. Pozostaw ciasto na około 5-10 minut, ponownie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię z grubym, nieprzywierającym dnem. Aby pierwszy naleśnik nie okazał się nierówny, posmaruj patelnię olejem roślinnym za pomocą silikonowej szczotki. Wlać chochlę ciasta, rozprowadzić równomiernie na dnie patelni. Piec na średnim ogniu przez kilka sekund do minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwróć naleśnik i doprowadź do pełnej gotowości, zajmie to trochę mniej czasu niż pierwsza strona. W ten sposób upiecz naleśniki z całego ciasta. Lekko ostudź naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aw tym czasie przygotuj nadzienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij miękki twaróg, dwie łyżki skondensowanego mleka i cukier waniliowy do głębokiego pojemnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij mikserem, aż będzie delikatnie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż trzy naleśniki w jednym rzędzie, nakładając się na siebie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż równomiernie jedną łyżkę twarogu na powierzchni naleśnika i losowo dodaj dżem jagodowy. Użyłam dżemu z czarnej porzeczki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Lekko posmaruj dżem (niekoniecznie równomiernie).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zwiń krawędzie naleśników po obu stronach, jak na zdjęciu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zacznij mocno zwijać od jednej krawędzi.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Uformuj bułkę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zrób to samo z resztą naleśników i nadzienia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Udekoruj gotowe bułki świeżymi jagodami i posyp cukrem pudrem. Podawaj natychmiast lub wyślij na chwilę do lodówki. Od razu podaję smakołyk.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Tak wygląda bułka w przekroju z dużą ilością nadzienia (około 1,5-2 łyżki.L. Krem twarogowy i 1 łyżeczka. dżem na 3 naleśniki).

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    I tak wygląda deser w przekroju z mniejszą ilością nadzienia (1 łyżka.krem + niekompletna 1 łyżeczka dżemu).

z podanej liczby składników wyszło mi 8 rolek.

jeśli zwiększysz liczbę składników kremu o 1,5 razy, otrzymasz 1,5 łyżki na każdą rolkę. l nadzienie twarogowe, tj. cięcie rolki będzie jak w kroku 18.

naleśniki upiekłam na patelni o średnicy 17-18 cm.

smacznego!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal / 100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy