przekąska pita z jajkiem, serem i ziołami

pyszne śniadanie dla całej rodziny w zaledwie 10 minut! Zawsze możesz przygotować to Śniadanie w ciągu kilku minut. Możesz wziąć absolutnie dowolny chleb pita-jeść z dodatkiem szpinaku, papryki, chili, kukurydzy. Możesz wziąć więcej twardego sera-smak będzie bardziej serowy. W razie potrzeby dodaj świeże warzywa. Gotuj dla zdrowia i smacznego!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 15 g
tłuszcze 34 % 14 g
węglowodany 29 % 12 g
240 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chleb pita na śniadanie? Przygotuj produkty. Umyj jajka w ciepłej wodzie, osusz. Umyj i osusz warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Musimy przyciąć chleb pita do średnicy patelni. Bierzemy talerz o tej samej średnicy co patelnia, ostrożnie nakładamy nóż na chleb pita i wycięcia. Przygotujemy dwa takie puste miejsca.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Twardy ser zetrzeć na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż patelnię na ogniu. Potrzebujemy dosłownie jednej kropli oleju roślinnego. Możesz upuścić olej i zmielić silikonową szczotką. Gdy patelnia jest gorąca, rozłóż pierwszą rundę chleba pita.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie rozbijamy 4 jądra na chleb pita, jakby w czterech rogach) sól i pieprz do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż starty ser na wierzchu jajek. Nie układaj wszystkiego, zostaw garść sera, położymy go później na wierzchu naczynia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj trochę świeżych ziół-które kochasz. Jeśli w ogóle nie chcesz, możesz gotować bez zieleni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż drugi arkusz chleba pita na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj patelnię pokrywką, ogień jest średni. Gotuj danie przez 2-3 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie ostrożnie odwróć nasz chleb pita z nadzieniem łopatką i posyp pozostałym twardym serem na wierzchu. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez kolejne 2 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oto nasze gotowe śniadanie! Pokrój nożem do pizzy lub innym nożem na porcje. Pyszne z kawą i herbatą, kto z czym kocha! Zadzwoń do rodziny na śniadanie!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

jeśli rano nie masz dużo czasu na śniadanie-uwierz mi, ten chleb pita z nadzieniem przygotujesz w 10 minut! Spróbuj eksperymentować z różnymi serami i różnymi rodzajami chleba pita - a każdego ranka będziesz miał nowe śniadania) jedynym warunkiem jest to, że twardy ser powinien się dobrze stopić.
cienki chleb pita z serem i jajkami to wszechstronne danie. Może to być śniadanie, przekąska, podwieczorek. Spróbuj dodać kawałki kiełbasy, kiełbaski, gotowane mięso-danie będzie niesamowite! Pyszne z kawą i herbatą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy