kotlety z kurczaka z piklami

domowe, pyszne, do każdego przystawki! Czy to gryka, ryż czy tłuczone ziemniaki. Ze względu na dodanie posiekanych ogórków i ziół do mielonego mięsa, złożony dodatek, kotlety z kurczaka z piklami już nie wymagają. Aby zachować świeżość, możesz dodać tylko kiszoną kapustę, marynowany czosnek lub czosnek niedźwiedzi.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 11 % 2 g
115 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z piklami? Przygotuj wszystkie składniki. Aby przygotować kotlety, lepiej użyć wczorajszego lub lekko wysuszonego bochenka, lepiej kupić pikle na rynku, weź również świeżą pietruszkę i filet z kurczaka. Do gotowania możesz użyć gotowego zakupionego mięsa mielonego z kurczaka, ale lepiej samemu ugotować mięso mielone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Plasterki jasnego bochenka włożyć do miski, zalać solanką spod pikli i odczekać, aż te plasterki się namoczą i zmiękną. W przyszłości ten miękisz sprawi, że kotlety będą bardziej soczyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie spłucz warzywa pod wodą i pozwól im trochę wyschnąć. W tym czasie pokrój ogórki kiszone na małe kawałki i przenieś do miski blendera. Suszone warzywa grubo posiekaj, a także przenieś do blendera. Przy wysokich obrotach zmiel zawartość blendera, w końcu powinieneś uzyskać jasnozieloną papkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filet z kurczaka dokładnie opłucz pod wodą, osusz mięso i wyczyść: Usuń filmy, usuń żyły i inne niepotrzebne rzeczy. Pokrój przygotowany filet z kurczaka na małe kawałki i przewiń raz przez maszynkę do mięsa, wybierając sito ze środkowym rusztem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W pojemniku z mielonym kurczakiem dodaj zieloną pachnącą papkę z blendera. Weź miękisz, wyciśnij go z solanki i dokładnie rozgnieć rękami. Otrzymany miękisz z białego bochenka Dodaj również do pojemnika z mięsem mielonym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Ta procedura pozwoli chlebowi wchłonąć wszystkie soki mięsne. Po upływie czasu wyjmij miskę z lodówki, usuń folię i ponownie dokładnie wymieszaj masę kurczaka, ubijając ją rękami i natleniając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po namoczeniu rąk w zimnej wodzie weź porcję mięsa mielonego, uformuj pierwszy kotlet i umieść go na rozgrzanej patelni. W ten sam sposób uformuj następujące kotlety i smaż je z obu stron na złoty kolor. Ponieważ patelnia jest gorąca, mięso mielone szybko się zestali, co nie pozwoli na rozpad kotletów. Aby jednak mięso było w pełni ugotowane w środku, smaż kotlety na średnim ogniu. Powstaje więc piękna skorupa, a kotlety w środku nie pozostaną surowe.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy