wieprzowina z sosem sojowym w sosie cebulowym

obfita przystawka mięsna na codzienny stół! Takie apetyczne, soczyste mięso jest bardzo smaczne ze świeżym, wciąż ciepłym chlebem. Danie jest świetne samo w sobie, jako samodzielna przekąska. Ale jeśli chcesz, możesz dodać tłuczone ziemniaki, świeże lub gotowane na parze warzywa.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 53 % 17 g
węglowodany 13 % 4 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować danie, weź kawałek wieprzowiny, najlepiej łopatkę, w której jest trochę smalcu na krawędzi. Pokrój wieprzowinę na średnie kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Wlej trochę oleju roślinnego. Smaż kawałki wieprzowiny ze wszystkich stron, aż pojawi się apetyczny złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, opłukać w zimnej wodzie i pokroić w półpierścienie. Im więcej weźmiesz cebuli, tym smaczniejsze i bardziej soczyste będzie danie. Najlepiej jest wziąć tyle cebuli, ile używa się mięsa. Następnie dodaj posiekaną cebulę do mięsa. Wymieszać. Smaż wszystko razem przez 5-7 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej trochę sosu sojowego na patelnię. Do smaku sól (ale pamiętaj, że jest sól z sosu sojowego) i dodaj suche przyprawy. Wymieszać.Zrób to ostrożnie, aby nie latać rozpryskami gorącego tłuszczu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli mięso jest twarde, dodaj trochę wody. Następnie przykryj i gotuj na małym ogniu, aż mięso się ugotuje. Zajmie to około 10-15 minut. Jeśli chcesz mieć sos w gotowym naczyniu, użyj więcej wody. Gotowe mięso doskonale komponuje się z każdym dodatkiem. Smacznego!

co może smakować lepiej niż pieczone mięso?
pieczone mięso jest zawsze popularne ze względu na to, że można je szybko, obficie i smacznie nakarmić całą rodzinę.
przygotowanie tego dania nie będzie wymagało od Ciebie specjalnej wiedzy i umiejętności kulinarnych. Przygotowanie jest bardzo proste. W końcu bardzo wygodnie jest mieć taki przepis w swojej kulinarnej skarbonce, podczas gotowania którego rodzina będzie pełna i zadowolona, a naczynia praktycznie nie pozostają brudne.
taka pyszna wieprzowina z pewnością zadowoli męską część rodziny. Całkiem możliwe jest również przygotowanie tego dania na wieczorne spotkania z przyjaciółmi, jako obfita przekąska.
po ugotowaniu jest po prostu niesamowity smak, któremu nikt nie może się oprzeć. Podawaj mięso tylko ugotowane, gdy jest jeszcze gorące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy