skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Weź parówki dobrej jakości, jajko kategorii C1 lub C0, świeży koperek, sól, masło i oleje roślinne do smażenia. Zamiast kiełbasek możesz wziąć małe kiełbaski o większej średnicy, odpowiednie w kształcie do tworzenia szyszek. Długie cienkie kiełbaski, takie jak Wiedeń, nie będą działać dla tego przepisu.
Krok 2:
Weź parówki i ostrym nożem wykonaj głębokie cięcia ukośnie, najpierw w jednym kierunku, a następnie w drugim. Powinieneś uzyskać rysunek w postaci małych kwadratów-rombów. Jednocześnie w żadnym wypadku nie można wykonywać cięć do końca, w przeciwnym razie łuski stożków po prostu nie będą miały się czego trzymać.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, ułóż przygotowane kiełbaski i smaż je ze wszystkich stron na średnim ogniu na złoty kolor. Podczas gotowania łuski otworzą się i utworzą szyszki. Olej roślinny można zastąpić masłem, ale wtedy lepiej jest użyć ghee, lepiej nadaje się do smażenia. Lub możesz smażyć kiełbaski na mieszance oleju roślinnego i masła, wtedy olej nie spali się podczas smażenia.
Krok 4:
Umieść kawałek masła na czystej patelni, rozpuść go, Ustaw pierścień cukierniczy (średnica 7,6 cm) nasmarowany olejem roślinnym na środku i wbij jajko kurze do pierścienia. Smaż glazurę na nieco powyżej średniej temperatury, aż będzie miękka, aby białko się zestaliło. Pod koniec gotowania posolić glazurę. Nie solij wcześniej glazury, ponieważ wtedy na żółtku mogą pojawić się białe plamki, a białko stanie się twardsze.
Krok 5:
Ostrożnie zdejmij pierścień cukierniczy i przenieś przygotowany lukier szpatułką na talerz. Przygotuj drugą glazurę w ten sam sposób, a także połóż ją na talerzu. Obok siebie ułóż szyszki z sardelek i udekoruj danie świeżym koperkiem. Podawaj noworoczne śniadanie do stołu z chlebem i filiżanką pysznego cappuccino.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasy wieprzowe - 332 kcal/100g
- Kiełbasy wołowe - 215 kcal/100g