noworoczne śniadanie z szyszkami

Zaskocz dzieci w święta Bożego Narodzenia niezwykłym śniadaniem! To dobra opcja na klasyczne europejskie śniadanie, po prostu podawane w bardzo interesującym formacie. Możesz uzupełnić takie śniadanie świeżymi warzywami, tostem, sokiem lub filiżanką kawy. Aby uzyskać bardziej satysfakcjonującą opcję, możesz dodać ziemniaki.
NikaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 61 % 19 g
węglowodany 3 % 1 g
224 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Weź parówki dobrej jakości, jajko kategorii C1 lub C0, świeży koperek, sól, masło i oleje roślinne do smażenia. Zamiast kiełbasek możesz wziąć małe kiełbaski o większej średnicy, odpowiednie w kształcie do tworzenia szyszek. Długie cienkie kiełbaski, takie jak Wiedeń, nie będą działać dla tego przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź parówki i ostrym nożem wykonaj głębokie cięcia ukośnie, najpierw w jednym kierunku, a następnie w drugim. Powinieneś uzyskać rysunek w postaci małych kwadratów-rombów. Jednocześnie w żadnym wypadku nie można wykonywać cięć do końca, w przeciwnym razie łuski stożków po prostu nie będą miały się czego trzymać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, ułóż przygotowane kiełbaski i smaż je ze wszystkich stron na średnim ogniu na złoty kolor. Podczas gotowania łuski otworzą się i utworzą szyszki. Olej roślinny można zastąpić masłem, ale wtedy lepiej jest użyć ghee, lepiej nadaje się do smażenia. Lub możesz smażyć kiełbaski na mieszance oleju roślinnego i masła, wtedy olej nie spali się podczas smażenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść kawałek masła na czystej patelni, rozpuść go, Ustaw pierścień cukierniczy (średnica 7,6 cm) nasmarowany olejem roślinnym na środku i wbij jajko kurze do pierścienia. Smaż glazurę na nieco powyżej średniej temperatury, aż będzie miękka, aby białko się zestaliło. Pod koniec gotowania posolić glazurę. Nie solij wcześniej glazury, ponieważ wtedy na żółtku mogą pojawić się białe plamki, a białko stanie się twardsze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie zdejmij pierścień cukierniczy i przenieś przygotowany lukier szpatułką na talerz. Przygotuj drugą glazurę w ten sam sposób, a także połóż ją na talerzu. Obok siebie ułóż szyszki z sardelek i udekoruj danie świeżym koperkiem. Podawaj noworoczne śniadanie do stołu z chlebem i filiżanką pysznego cappuccino.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasy wieprzowe - 332   kcal/100g
  • Kiełbasy wołowe - 215   kcal/100g

Podobne przepisy