skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszną i delikatną wieprzowinę w kremowym sosie imbirowym, przygotuj niezbędne składniki. Do tego dania lepiej jest użyć polędwicy-wieprzowina będzie delikatniejsza, bardziej soczysta i bardziej miękka. Ale możesz użyć dowolnego innego miąższu bez kości do smaku. Dodatkowo sól i pieprz danie nie jest konieczne - sos sojowy zastępuje sól w tym naczyniu, a dzięki imbirowi wieprzowina jest już wyspiarska.
Krok 2:
Polędwiczki wieprzowe opłucz i osusz. Pokrój mięso na medaliony o grubości 2-3 cm.
Krok 3:
Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 5:
Skrobię kukurydzianą rozcieńczyć odrobiną zimnej śmietany. W ten sposób unikniesz pojawienia się grudek. Skrobię można zastąpić mąką. Jeśli używasz skrobi ziemniaczanej, musisz wziąć 1/2 łyżeczki.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny na dużym ogniu. Połóż wieprzowinę i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor, około 10 minut. Określ stopień smażenia wieprzowiny według własnego gustu. Uwielbiam, gdy kawałki są smażone na mocną złotą skórkę, jak na zdjęciu. Jeśli chcesz, możesz smażyć wieprzowinę na lekko złoty kolor.
Krok 7:
Zmniejsz ciepło do średniego. Dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie na patelnię do mięsa i smaż wszystko razem, mieszając, przez około 3 minuty.
Krok 8:
Następnie dodaj posiekany czosnek i starty imbir. Mieszaj i smaż wszystko razem jeszcze przez 1 minutę.
Krok 9:
Wlej sos sojowy i gotuj na małym ogniu, mieszając, przez kilka minut. Wieprzowina powinna być dobrze nasycona sosem ze wszystkich stron.
Krok 10:
Wlej śmietanę z rozcieńczoną skrobią i pozostałą śmietanę na patelnię. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
Krok 11:
Usuń gotową wieprzowinę w kremowym sosie imbirowym z ognia. Posyp sezamem i posiekaną zieloną cebulą i podawaj. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 142 kcal/100g