wieprzowina z kością w sosie sojowym z cebulą zapiekana

sos sprawia, że mięso jest bardzo soczyste. O ile nie lubię gotować czegoś z cebulą, ale to danie okazało się po prostu doskonałe. Marynata cytrynowo-sojowa z krążkami cebuli nadaje wieprzowinie tak wyjątkowy kwaśny aromatyczny smak, że nawet nie zrozumiesz, co jest smaczniejsze - mięso lub sos z niego.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 21 % 6 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i pokrój Cebulki w pierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce połącz krążki cebuli, sos sojowy z sokiem z cytryny, mielony pieprz i sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Shuffle. W takim przypadku lepiej jest lekko zmiażdżyć cebulę dłoń4ami, aby uwolniła sok. Więc marynata okaże się bardziej aromatyczna. Pozostaw cebulę do marynowania na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż steki wieprzowe do miski z cebulą. Wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw do marynowania na kolejne 40 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż steki razem z cebulą na wyłożonej folią blasze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umieść blachę do pieczenia i natychmiast zmniejsz ogień do 180°C i piecz mięso przez około 30 minut. Radzę zachować w misce trochę marynaty sojowej (sam płyn bez cebuli), a podczas pieczenia, gdy sos odparowuje z blachy do pieczenia i powierzchni mięsa, polać wieprzowinę resztkami sosu. Dzięki temu danie będzie smaczniejsze i zachowa soczystość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wieprzowina z kością i cebulą jest gotowa. Jej aromat i smak są niezwykłe! Podawaj wieprzowinę z kością z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

wieprzowina to najbardziej uniwersalne i popularne mięso w Rosji. I najbardziej poszukiwany. Z wieprzowiny można przygotować wiele różnych potraw,ale moim zdaniem najsmaczniejsze jest smażone lub pieczone mięso z kością.

taką wieprzowinę można smażyć na patelni lub piec w piekarniku. I możesz użyć dwóch rodzajów przetwarzania naraz - szybko smażyć mięso na dużym ogniu na złoty kolor, a następnie przenieść do naczynia do pieczenia i doprowadzić do ugotowania w piekarniku.

do tych celów możesz użyć szyi, jest ona pełna smug tłuszczu, okaże się miękka i delikatna, jest to coś, co wielu bardzo ceni w wieprzowinie. Ale najlepsze są kotlety z polędwicy na kości żebrowej. Takie kotlety są grubo krojone na szerokość kości. A podczas smażenia ta kość nadaje mięsu niezwykły smak, a fakt, że kawałek jest wystarczająco gruby, zapewnia, że kotlety będą soczyste.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy