pesto z suszonych borowików

na pewno nie próbowałeś tej wersji pesto! Podstawą tego sosu są suszone borowiki. Smak pesto jest tak bogaty i wieloaspektowy, że od razu trudno zrozumieć, co się w nim dzieje. Nie ma trudności w przygotowaniu - wybrali pyszne składniki i wszystko zmielili.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 62 % 28 g
węglowodany 11 % 5 g
328 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pesto z suszonych borowików? Przygotuj wszystkie składniki. Zamiast pietruszki możesz wziąć dowolne warzywa-zieloną bazylię, rukolę, szpinak, kolendrę. Orzechy włoskie można zastąpić cedrami, orzechami nerkowca lub migdałami. Ale bazylia i orzeszki piniowe są bliższe klasycznej kuchni włoskiej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj grzyby i suszone pomidory osobno wodą o temperaturze pokojowej i pozostaw na około 2 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W określonym czasie grzyby powinny stać się miękkie i nieznacznie zwiększyć objętość. Odcedź i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie pokrój grzyby w małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czosnek obrać i umyć, pokroić wzdłuż ząbka na 2 części. Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej roślinny. Piecz czosnek na średnim ogniu przez 2 minuty, podrzucając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń czosnek, nie będzie już dla ciebie przydatny. Przenieś zmiażdżone grzyby na patelnię i smaż je na średnim ogniu przez 3 minuty. Gdy nadmiar wody zniknie z grzybów, zdejmij patelnię z ognia i ostudź. Delikatnie usmaż grzyby, nie przesuszaj, w przeciwnym razie smak sosu zostanie zepsuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z pomidor odcedź i przenieś je do miski blendera lub głębokiego naczynia, w którym wygodnie będzie zmielić składniki. Nadmiar oleju i przypraw zmyje się wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj orzechy i natkę pietruszki do pomidorów. Wcześniej Usuń wiotkie liście i twarde łodygi z pietruszki, opłucz, wysusz i podziel na liście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzone grzyby wraz z olejem zanurz również w misce blendera.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmiel wszystko na gładką pastę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie dodaj ricottę, sól i pieprz do smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Twardy ser zetrzyj na najmniejszej tarce i dodaj do sosu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj trochę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj.

jeśli planujesz dodać sos do makaronu - zrób cieńszy, jeśli użyjesz go jako pasty do chleba - grubszy.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 213   kcal/100g

Podobne przepisy