skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić delikatne naleśniki? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mleko można stosować o dowolnej zawartości tłuszczu. Przesiej mąkę kilka razy przez sito, aby wzbogacić ją tlenem. Dzięki temu gotowe naleśniki będą najbardziej przewiewne.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, weź wygodną głęboką miskę i połącz w niej wszystkie płynne składniki - jajka, mleko i olej roślinny. Wymieszaj je trochę trzepaczką.
Krok 3:
Następnie dodaj mieszankę suchych składników-sól, cukier, proszek do pieczenia i prawie całą mąkę. Pozostaw trochę mąki, aby później prześledzić pożądaną konsystencję ciasta.
Krok 4:
Za pomocą trzepaczki zagnieść ciasto, aby nie było grudek mąki. Powinien być jak gęsta śmietana. Tutaj, w razie potrzeby dodaj więcej mąki. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta.
Krok 5:
Zaczynamy piec naleśniki. Do smażenia weź najmniejszą patelnię. Mam patelnię tylko 15 cm, podgrzej ją trochę i posmaruj olejem roślinnym przed pierwszym Pancake. Następnie usmaż na suchej patelni. Wlej na nią trochę ciasta o grubości około 5-6 mm. smaż na małym ogniu przez 3-5 minut z jednej strony i 1-2 minuty z drugiej. Naleśniki są delikatne i przewiewne na takiej patelni.
Krok 6:
Jeśli użyjesz dużej patelni, polecam zagęścić ciasto, dodając około 50-100 g mąki, w przeciwnym razie ciasto rozprzestrzeni się na powierzchni, a naleśniki nie będą tak bujne. Gotowe naleśniki są bardzo smaczne na gorąco. Polej je dowolnym syropem jagodowym i podawaj. Miłego poczęstunku!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
naleśniki można gotować nie tylko na mleku. Podstawą dla nich może być kefir, serwatka lub sfermentowane mleko. A dla smaku możesz dodać trochę waniliny lub cynamonu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g