naleśniki na mleku delikatne

bardzo proste i szybkie, na pyszne śniadanie! Delikatne naleśniki na mleku różnią się od klasycznych amerykańskich naleśników: są mniej puszyste, ale bardzo miękkie, po prostu rozpływają się w ustach! Przypominają zwykłe naleśniki, ale są mniej kaloryczne, ponieważ są pieczone na suchej patelni.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 21 % 9 g
węglowodany 63 % 27 g
221 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić delikatne naleśniki? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mleko można stosować o dowolnej zawartości tłuszczu. Przesiej mąkę kilka razy przez sito, aby wzbogacić ją tlenem. Dzięki temu gotowe naleśniki będą najbardziej przewiewne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź wygodną głęboką miskę i połącz w niej wszystkie płynne składniki - jajka, mleko i olej roślinny. Wymieszaj je trochę trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj mieszankę suchych składników-sól, cukier, proszek do pieczenia i prawie całą mąkę. Pozostaw trochę mąki, aby później prześledzić pożądaną konsystencję ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą trzepaczki zagnieść ciasto, aby nie było grudek mąki. Powinien być jak gęsta śmietana. Tutaj, w razie potrzeby dodaj więcej mąki. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zaczynamy piec naleśniki. Do smażenia weź najmniejszą patelnię. Mam patelnię tylko 15 cm, podgrzej ją trochę i posmaruj olejem roślinnym przed pierwszym Pancake. Następnie usmaż na suchej patelni. Wlej na nią trochę ciasta o grubości około 5-6 mm. smaż na małym ogniu przez 3-5 minut z jednej strony i 1-2 minuty z drugiej. Naleśniki są delikatne i przewiewne na takiej patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli użyjesz dużej patelni, polecam zagęścić ciasto, dodając około 50-100 g mąki, w przeciwnym razie ciasto rozprzestrzeni się na powierzchni, a naleśniki nie będą tak bujne. Gotowe naleśniki są bardzo smaczne na gorąco. Polej je dowolnym syropem jagodowym i podawaj. Miłego poczęstunku!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

naleśniki można gotować nie tylko na mleku. Podstawą dla nich może być kefir, serwatka lub sfermentowane mleko. A dla smaku możesz dodać trochę waniliny lub cynamonu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy