skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować wątrobę w sosie śmietanowym, potrzebujemy: wątroba; mąka; śmietana; mleko; olej roślinny; czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Umyj wątrobę, zalej osoloną wodą i pozostaw na 1 godzinę, aby gorycz zniknęła. Wodę można również zastąpić mlekiem. Wtedy wątroba będzie miała delikatniejszy kremowy smak, który jednak będzie odczuwany dzięki kwaśnej śmietanie i mleku w sosie. Następnie spuść wodę, ponownie spłucz wątrobę i usuń filmy, żyły. Pokrój przygotowaną wątrobę na małe kawałki.
Krok 3:
Zwiń wątrobę w mąkę ze wszystkich stron. Zawsze wsypywałem mąkę do głębokiego talerza lub miski i zwijałem kawałki wątroby. Teraz znalazłem łatwiejszy i szybszy sposób, dzięki któremu ręce pozostają czyste i nie potrzebujesz dodatkowych naczyń. Wkładam wątrobę do celofanowej torby, wsypuję tam mąkę (i przyprawy, jeśli potrzebujesz przepisu) i po prostu potrząsam wszystkim, po związaniu torby. W ten sposób wątroba jest równomiernie panierowana, a ręce pozostają czyste.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj wątrobę. Smażyć na dużym ogniu, mieszając, około 7 minut, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 5:
Dodaj śmietanę na patelnię. Wymieszać.
Krok 6:
Podgrzej mleko.
Krok 7:
Wlej gorące mleko na patelnię do wątroby. Sól, pieprz i ponownie wymieszaj.
Krok 8:
Doprowadzić sos do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Krok 9:
Możesz podawać wątrobę z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
gęstość i ilość sosu można regulować mlekiem i zawartością tłuszczu w śmietanie. Jeśli chodzi o mięso, to lubię, żeby unosiło się bezpośrednio w sosie. Ale w przypadku wątroby bardziej lubię gęsty sos. Dlatego pozwalam, aby płyn odparował więcej.
mleko można zastąpić śmietaną o zawartości tłuszczu od 10 do 20%.
oprócz przypraw wskazanych w przepisie możesz dodać paprykę, kurkumę, liść laurowy i ziele angielskie.
również podczas smażenia wątroby można dodać cebulę pokrojoną w półpierścienie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g