wątróbka w śmietanie z mlekiem duszona

wątróbka jest pyszna w każdej formie, ale z sosem jest jeszcze smaczniejsza. Ilość sosu można zwiększyć, dodając więcej mleka lub śmietany. Użyłem śmietany 15% tłuszczu. Nie radzę więcej, ponieważ sos okaże się zbyt gęsty, a cała wilgoć z niego szybko odparuje i nie będzie bardzo podobny do sosu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 13 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 23 % 7 g
178 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować wątrobę w sosie śmietanowym, potrzebujemy: wątroba; mąka; śmietana; mleko; olej roślinny; czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wątrobę, zalej osoloną wodą i pozostaw na 1 godzinę, aby gorycz zniknęła. Wodę można również zastąpić mlekiem. Wtedy wątroba będzie miała delikatniejszy kremowy smak, który jednak będzie odczuwany dzięki kwaśnej śmietanie i mleku w sosie. Następnie spuść wodę, ponownie spłucz wątrobę i usuń filmy, żyły. Pokrój przygotowaną wątrobę na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zwiń wątrobę w mąkę ze wszystkich stron. Zawsze wsypywałem mąkę do głębokiego talerza lub miski i zwijałem kawałki wątroby. Teraz znalazłem łatwiejszy i szybszy sposób, dzięki któremu ręce pozostają czyste i nie potrzebujesz dodatkowych naczyń. Wkładam wątrobę do celofanowej torby, wsypuję tam mąkę (i przyprawy, jeśli potrzebujesz przepisu) i po prostu potrząsam wszystkim, po związaniu torby. W ten sposób wątroba jest równomiernie panierowana, a ręce pozostają czyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj wątrobę. Smażyć na dużym ogniu, mieszając, około 7 minut, aż pojawi się złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę na patelnię. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej mleko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorące mleko na patelnię do wątroby. Sól, pieprz i ponownie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Doprowadzić sos do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Możesz podawać wątrobę z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

gęstość i ilość sosu można regulować mlekiem i zawartością tłuszczu w śmietanie. Jeśli chodzi o mięso, to lubię, żeby unosiło się bezpośrednio w sosie. Ale w przypadku wątroby bardziej lubię gęsty sos. Dlatego pozwalam, aby płyn odparował więcej.
mleko można zastąpić śmietaną o zawartości tłuszczu od 10 do 20%.
oprócz przypraw wskazanych w przepisie możesz dodać paprykę, kurkumę, liść laurowy i ziele angielskie.
również podczas smażenia wątroby można dodać cebulę pokrojoną w półpierścienie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy