skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne ciasta pieczone w piekarniku i smażone na patelni, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Wlej sto pięćdziesiąt mililitrów ciepłego mleka i sto pięćdziesiąt mililitrów ciepłej przegotowanej wody do kubka pomiarowego.
Krok 3:
Dodaj dwadzieścia pięć gramów świeżych drożdży prasowanych do kubka, wlej dwie łyżki cukru i rozłóż dwie pełne łyżki mąki.
Krok 4:
Wymieszaj wszystkie składniki w kubku i odstaw na piętnaście minut, aby aktywować drożdże.
Krok 5:
Rozbij jedno jajko kurze do głębokiej miski, a następnie wlej do niego pół łyżeczki soli.
Krok 6:
Dobrze ubij jajko trzepaczką, rozbijając nici białkowe.
Krok 7:
Wlej trzy łyżki oleju roślinnego do miski.
Krok 8:
Wymieszaj wszystkie składniki razem w misce.
Krok 9:
Wlej aktywowane drożdże z kubka do miski z mieszanką jajeczną i wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 10:
Przesiać do miski z płynną podstawą częściami pięćset gramów mąki pszennej, następnie dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszać wszystkie składniki razem zagnieść ciasto.
Krok 11:
Rozłóż ciasto na stole posypanym odrobiną mąki i dokładnie zagniataj przez siedem do dziesięciu minut.
Krok 12:
Zbieramy ciasto w bryłę i wkładamy do miski, a następnie smarujemy je olejem roślinnym, aby nie powstała skorupa.
Krok 13:
Przykryj ciasto plastikową torbą i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.
Krok 14:
Aby przygotować nadzienie, zagotuj siedemset gramów obranych i pokrojonych ziemniaków.
Krok 15:
Dość drobno posiekaj jedną główkę cebuli, a następnie włóż ją na patelnię z olejem roślinnym dodanym do smaku i smaż na złoty kolor.
Krok 16:
Ugniataj gorące gotowane ziemniaki w rondlu za pomocą tłuczka, a następnie rozbij i dodaj do niego jedno jajko kurze.
Krok 17:
Dodaj pięćdziesiąt gramów masła do garnka i dalej ugniataj ziemniaki.
Krok 18:
Włóż smażoną cebulę z patelni do wspólnego rondla.
Krok 19:
Wymieszaj wszystkie składniki razem, a nadzienie do ciast jest gotowe.
Krok 20:
Po godzinie smarujemy stół niewielką ilością oleju roślinnego i rozprowadzamy ciasto, które następnie dobrze zagniatamy i formujemy.
Krok 21:
Podziel ciasto na piętnaście identycznych kawałków.
Krok 22:
Z kawałków ciasta robimy bułki, które następnie kładziemy na stole i przykrywamy ręcznikiem na piętnaście do dwudziestu minut.
Krok 23:
Robimy ciasto o wymaganej wielkości z każdego Koloboka i kładziemy na nim jedną łyżkę gotowanego i schłodzonego nadzienia ziemniaczanego.
Krok 24:
Dobrze oślepiamy krawędzie nadziewanych tortilli.
Krok 25:
Tworzymy placki o pożądanym rozmiarze.
Krok 26:
Rozłóż wymaganą liczbę placków na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj pozostałe placki ręcznikiem i pozwól im się trochę rozstawić.
Krok 27:
Po dwudziestu minutach posmaruj placki ubitym jajkiem kurzym.
Krok 28:
Wysyłamy blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do stu siedemdziesięciu pięciu stopni, aby piec ciasta przez piętnaście do dwudziestu minut.
Krok 29:
Resztę placków rozprowadzamy na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Krok 30:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
2 w 1 Idealne jako ciasto puchowe na placki ziemniaczane w piekarniku i na patelni. Cóż, bardzo prosty przepis na ciasto drożdżowe do pieczenia na herbatę przynajmniej na obiad przynajmniej na lunch! Bardzo smaczne i delikatne ciasta z ziemniakami uzyskuje się tylko na mleku! Polecam dziś na obiad ugotować rumiane, pachnące i niezrównanie pyszne smażone placki z ziemniakami w zwykłym piekarniku i na patelni! Ciasto na te ciasta przygotowuje się tylko drożdżowo, a nadzienie wykonuje się jak zwykle, więc przepis jest prosty do wykonania. Zobacz, jak zrobić odpowiednie ciasto i zrobić pyszne pieczone i smażone rumiane placki z delikatnymi ziemniakami na dobrym mleku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g