placki ziemniaczane z cebulą na świeżych drożdżach

idealne ciasto drożdżowe do wspaniałych wypieków! Udany przepis na robienie ciast w piekarniku i na patelni z ziemniakami i smażoną cebulą, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 22 % 9 g
węglowodany 66 % 27 g
205 kcal
IG: 26 / 0 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne ciasta pieczone w piekarniku i smażone na patelni, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sto pięćdziesiąt mililitrów ciepłego mleka i sto pięćdziesiąt mililitrów ciepłej przegotowanej wody do kubka pomiarowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj dwadzieścia pięć gramów świeżych drożdży prasowanych do kubka, wlej dwie łyżki cukru i rozłóż dwie pełne łyżki mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystkie składniki w kubku i odstaw na piętnaście minut, aby aktywować drożdże.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jedno jajko kurze do głębokiej miski, a następnie wlej do niego pół łyżeczki soli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze ubij jajko trzepaczką, rozbijając nici białkowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej trzy łyżki oleju roślinnego do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wszystkie składniki razem w misce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej aktywowane drożdże z kubka do miski z mieszanką jajeczną i wymieszaj wszystkie składniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przesiać do miski z płynną podstawą częściami pięćset gramów mąki pszennej, następnie dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszać wszystkie składniki razem zagnieść ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż ciasto na stole posypanym odrobiną mąki i dokładnie zagniataj przez siedem do dziesięciu minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zbieramy ciasto w bryłę i wkładamy do miski, a następnie smarujemy je olejem roślinnym, aby nie powstała skorupa.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj ciasto plastikową torbą i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Aby przygotować nadzienie, zagotuj siedemset gramów obranych i pokrojonych ziemniaków.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dość drobno posiekaj jedną główkę cebuli, a następnie włóż ją na patelnię z olejem roślinnym dodanym do smaku i smaż na złoty kolor.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ugniataj gorące gotowane ziemniaki w rondlu za pomocą tłuczka, a następnie rozbij i dodaj do niego jedno jajko kurze.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj pięćdziesiąt gramów masła do garnka i dalej ugniataj ziemniaki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Włóż smażoną cebulę z patelni do wspólnego rondla.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wymieszaj wszystkie składniki razem, a nadzienie do ciast jest gotowe.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Po godzinie smarujemy stół niewielką ilością oleju roślinnego i rozprowadzamy ciasto, które następnie dobrze zagniatamy i formujemy.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Podziel ciasto na piętnaście identycznych kawałków.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Z kawałków ciasta robimy bułki, które następnie kładziemy na stole i przykrywamy ręcznikiem na piętnaście do dwudziestu minut.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Robimy ciasto o wymaganej wielkości z każdego Koloboka i kładziemy na nim jedną łyżkę gotowanego i schłodzonego nadzienia ziemniaczanego.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Dobrze oślepiamy krawędzie nadziewanych tortilli.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Tworzymy placki o pożądanym rozmiarze.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Rozłóż wymaganą liczbę placków na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj pozostałe placki ręcznikiem i pozwól im się trochę rozstawić.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Po dwudziestu minutach posmaruj placki ubitym jajkiem kurzym.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Wysyłamy blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do stu siedemdziesięciu pięciu stopni, aby piec ciasta przez piętnaście do dwudziestu minut.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Resztę placków rozprowadzamy na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym i smażymy z każdej strony na złoty kolor.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

2 w 1 Idealne jako ciasto puchowe na placki ziemniaczane w piekarniku i na patelni. Cóż, bardzo prosty przepis na ciasto drożdżowe do pieczenia na herbatę przynajmniej na obiad przynajmniej na lunch! Bardzo smaczne i delikatne ciasta z ziemniakami uzyskuje się tylko na mleku! Polecam dziś na obiad ugotować rumiane, pachnące i niezrównanie pyszne smażone placki z ziemniakami w zwykłym piekarniku i na patelni! Ciasto na te ciasta przygotowuje się tylko drożdżowo, a nadzienie wykonuje się jak zwykle, więc przepis jest prosty do wykonania. Zobacz, jak zrobić odpowiednie ciasto i zrobić pyszne pieczone i smażone rumiane placki z delikatnymi ziemniakami na dobrym mleku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal / 100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy