skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Zamiast mielonej wieprzowiny możesz wziąć kurczaka lub wołowinę, użyłem Panko jako bułki tartej, ale możesz użyć zwykłej bułki tartej, zakupionej lub mielonej w domu. W razie potrzeby możesz dodać swoje ulubione przyprawy do nadzienia mięsnego.
Krok 2:
Cebulę obraną z łuski, umytą pod wodą i pokrojoną na średnie kawałki wraz z mielonym mięsem przepuścić przez maszynę do mięsa. Dopraw nadzienie mięsne do smaku czarnym pieprzem i solą. Następnie ubij mięso mielone, aby było gęste, jak na kebabie lulia. Jeśli pominiesz tę procedurę, trudniej będzie uformować etykiety mięsne. Przykryj miskę nadzieniem mięsnym folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 3:
W głębokiej misce ubij jajko kurze, wlej mleko krowie, trochę soli i lekko wstrząśnij widelcem. Przesiej mąkę na osobnym talerzu, co usunie niepotrzebne zanieczyszczenia i śmieci, które mogą znaleźć się w tym produkcie. Na innym talerzu posyp bułkę tartą Panko. Te przygotowane produkty pozwolą Ci szybko panierować tagi mięsne.
Krok 4:
Wyjmij miskę mięsa mielonego z lodówki, weź 1/5 części i uformuj kulkę mięsną. Delikatnie spłaszcz tę piłkę i użyj palca wskazującego na środku kotleta, aby zrobić dziurę, aby kształt kotleta mięsnego przypominał kształt bagela.
Krok 5:
Obtoczyć Bagel najpierw w mące pszennej, następnie zanurzyć w cieście jajecznym, a następnie obtoczyć w specjalnej bułce tartej Panko, delikatnie dociskając Bagel mięsny do płatków, aby był całkowicie pokryty panierką. Wykonaj tę samą procedurę z pozostałym mięsem mielonym.
Krok 6:
Na patelni dobrze rozgrzej olej roślinny. Olej musi być bardzo dobrze rozgrzany, aby panierka dobrze się związała. Gdy olej się rozgrzeje, włóż bajgle na patelnię i smaż je z obu stron, aż będą złote. Następnie połóż plakietki mięsne na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar oleju.
nawet płatki kukurydziane mogą być używane jako panierka. Ale muszą być zmielone. Aby to zrobić, przenieś płatki kukurydziane do torby i użyj wałka do ciasta, aby kilkakrotnie przejść przez torbę płatków. Do takiej panierki oczywiście musisz kupić zwykłe niesłodzone płatki.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g