skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Aby ugotować na patelni 6 porcji pysznego pilawu, musisz wziąć szklankę ryżu, 400 gramów wieprzowiny, jedną marchewkę i cebulę, 7 łyżek oleju roślinnego i łyżeczkę soli i przyprawy do pilawu.
Krok 2:

Pokrój wieprzowinę w drobną kostkę.
Krok 3:

Rozłóż pokrojone mięso na gorącej patelni w oleju roślinnym. Patelnia musi mieć grube ściany i wysokie boki.
Krok 4:

Po minucie mięso wypuści sok, zostawiamy go do smażenia i przystępujemy do przygotowania pozostałych składników.
Krok 5:

Cebulę kroimy w taki sam sposób, jak mięso, w drobną kostkę.
Krok 6:

Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 7:

Ryż spłukujemy zimną wodą.
Krok 8:

Podczas siekania warzyw i płukania ryżu wilgoć z mięsa odparowała, a kawałki wieprzowiny zarumieniły się.
Krok 9:

Wlej posiekaną cebulę do smażonej wieprzowiny na patelnię.
Krok 10:

Wymieszaj mięso z cebulą, smaż przez kolejne dwie minuty.
Krok 11:

Następnie zmniejsz ogień pod patelnią do minimum i dodaj startą marchewkę do mięsa.
Krok 12:

Rozłóż marchewkę równomiernie na wierzchu wieprzowiny smażonej z cebulą.
Krok 13:

Posyp warstwę marchewki solą i przyprawą do pilawu.
Krok 14:

Teraz, na wierzchu warstwy marchwi, rozłóż umyty ryż.
Krok 15:

Ostrożnie wyrównaj płatki ryżowe, aby warstwa marchwi była zamknięta.
Krok 16:

Wlej 3 szklanki wody na patelnię.
Krok 17:

Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw pilaw do gotowania na małym ogniu przez 50 minut.
Krok 18:

Usuń gotowy pilaw na patelni z wieprzowiną z pieca i podawaj na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal / 100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal / 100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g




