pilaw wieprzowy na głębokiej patelni

pyszny pilaw gotuje się nie tylko w kotle, ale także na patelni! Na patelni pilaw gotuje się nieco szybciej niż w kotle. Ta opcja jest bardzo wygodna nawet wtedy, gdy musisz przygotować niewielką ilość pilawu.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 37 % 11 g
186 kcal
IG: 9 / 91 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować na patelni 6 porcji pysznego pilawu, musisz wziąć szklankę ryżu, 400 gramów wieprzowiny, jedną marchewkę i cebulę, 7 łyżek oleju roślinnego i łyżeczkę soli i przyprawy do pilawu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż pokrojone mięso na gorącej patelni w oleju roślinnym. Patelnia musi mieć grube ściany i wysokie boki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po minucie mięso wypuści sok, zostawiamy go do smażenia i przystępujemy do przygotowania pozostałych składników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę kroimy w taki sam sposób, jak mięso, w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ryż spłukujemy zimną wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas siekania warzyw i płukania ryżu wilgoć z mięsa odparowała, a kawałki wieprzowiny zarumieniły się.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej posiekaną cebulę do smażonej wieprzowiny na patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj mięso z cebulą, smaż przez kolejne dwie minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie zmniejsz ogień pod patelnią do minimum i dodaj startą marchewkę do mięsa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż marchewkę równomiernie na wierzchu wieprzowiny smażonej z cebulą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp warstwę marchewki solą i przyprawą do pilawu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz, na wierzchu warstwy marchwi, rozłóż umyty ryż.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ostrożnie wyrównaj płatki ryżowe, aby warstwa marchwi była zamknięta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej 3 szklanki wody na patelnię.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw pilaw do gotowania na małym ogniu przez 50 minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Usuń gotowy pilaw na patelni z wieprzowiną z pieca i podawaj na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal / 100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal / 100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy