biała kapusta z sezamem na patelni

niezwykłe danie ze zwykłych potraw w domu! Danie-duszona kapusta-jest znane wszystkim, ale kapusta smażona na patelni prawdopodobnie zaskoczy niektórych ludzi. To danie rzeczywiście różni się od pierwszego zarówno wyglądem, jak i smakiem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 37 % 7 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Do przygotowania tego dania lepiej jest użyć białej kapusty, młodej i soczystej. Zestaw przypraw i przypraw do smaku i pożądania można zmienić. Ale sezam w kompozycji lepiej zostawić, nadaje potrawie szczególny smak, z orientalnymi nutami. Istnieją różne sposoby przygotowania tego dania, biała kapusta jest smażona z cebulą, z marchewką, z koncentratem pomidorowym, w cieście, zastanówmy się nad tym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Biała kapusta czyści górne suche i brudne liście, odcinamy kawałek widelca o pożądanym rozmiarze, kroimy kapustę w cienkie długie paski, ale na taką długość, aby wygodnie było mieszać ją na patelni łopatką podczas smażenia. Aby kapusta była delikatniejsza w smaku, a danie szybciej się gotowało, posiekaną kapustę można lekko zmiażdżyć rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do miski wsypujemy wybrane przyprawy, mam suszoną bazylię (nadaje też potrawie wyśmienity, niepowtarzalny smak, dlatego polecam dodać ją do potrawy), sezam i czarny pieprz mielony, mieszamy je. Sól nie powinna być natychmiast dodawana. Kto lubi bardziej pikantne potrawy, może dodać szczyptę czerwonej mielonej papryki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej. Na rozgrzanym oleju rozłóż gotowaną kapustę. Zmniejszamy ogień do średniego i smażymy kapustę, od czasu do czasu mieszając łopatką, nie zamykając patelni pokrywką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kapustę należy mieszać tak często, jak to możliwe, aby kapusta nie przypaliła się i nie zepsuła smaku potrawy nieprzyjemną goryczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż białą kapustę przez około 10 minut i dodaj przygotowane przyprawy. Wymieszaj i smaż przez około 10 minut. Dodaj sól do smaku, wymieszaj kapustę i wyłącz ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Danie jest gotowe. Taka smażona kapusta o pikantnym pikantnym smaku może być podawana do stołu jako niezależne danie, aby zaskoczyć gości i domowników, lub podawana na obiad lub kolację jako dodatek z kawałkiem mięsa lub z kotletem. Ta kapusta różni się od duszonej kapusty niezwykłym smakiem i przyjemną chrupkością. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy