skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Do przygotowania tego dania lepiej jest użyć białej kapusty, młodej i soczystej. Zestaw przypraw i przypraw do smaku i pożądania można zmienić. Ale sezam w kompozycji lepiej zostawić, nadaje potrawie szczególny smak, z orientalnymi nutami. Istnieją różne sposoby przygotowania tego dania, biała kapusta jest smażona z cebulą, z marchewką, z koncentratem pomidorowym, w cieście, zastanówmy się nad tym.
Krok 2:
Biała kapusta czyści górne suche i brudne liście, odcinamy kawałek widelca o pożądanym rozmiarze, kroimy kapustę w cienkie długie paski, ale na taką długość, aby wygodnie było mieszać ją na patelni łopatką podczas smażenia. Aby kapusta była delikatniejsza w smaku, a danie szybciej się gotowało, posiekaną kapustę można lekko zmiażdżyć rękami.
Krok 3:
Do miski wsypujemy wybrane przyprawy, mam suszoną bazylię (nadaje też potrawie wyśmienity, niepowtarzalny smak, dlatego polecam dodać ją do potrawy), sezam i czarny pieprz mielony, mieszamy je. Sól nie powinna być natychmiast dodawana. Kto lubi bardziej pikantne potrawy, może dodać szczyptę czerwonej mielonej papryki.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej. Na rozgrzanym oleju rozłóż gotowaną kapustę. Zmniejszamy ogień do średniego i smażymy kapustę, od czasu do czasu mieszając łopatką, nie zamykając patelni pokrywką.
Krok 5:
Kapustę należy mieszać tak często, jak to możliwe, aby kapusta nie przypaliła się i nie zepsuła smaku potrawy nieprzyjemną goryczką.
Krok 6:
Smaż białą kapustę przez około 10 minut i dodaj przygotowane przyprawy. Wymieszaj i smaż przez około 10 minut. Dodaj sól do smaku, wymieszaj kapustę i wyłącz ogień.
Krok 7:
Danie jest gotowe. Taka smażona kapusta o pikantnym pikantnym smaku może być podawana do stołu jako niezależne danie, aby zaskoczyć gości i domowników, lub podawana na obiad lub kolację jako dodatek z kawałkiem mięsa lub z kotletem. Ta kapusta różni się od duszonej kapusty niezwykłym smakiem i przyjemną chrupkością. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g