skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić domowy Kebab, weź odpowiednią ilość wieprzowiny. Wybierz mięso z odrobiną tłuszczu. Pokrój mięso na kawałki.
Krok 2:
Przełóż pokrojone mięso przez maszynę do mięsa z dużymi otworami, aby kawałki mięsa mielonego były większe. Cebulę i czosnek obrać i opłukać w zimnej wodzie. Następnie przepuść obraną cebulę przez maszynę do mięsa, a następnie mięso. Wyciśnij obrany czosnek za pomocą wyciskacza do czosnku. Posiekaną cebulę i czosnek dodać do miski do mięsa mielonego.
Krok 3:
Dodaj jajka do miski. Do smaku posyp solą i przyprawami. Jako przyprawy możesz użyć czarnego pieprzu i suchego kopru i pietruszki.
Krok 4:
Całą masę bardzo dobrze wymieszaj rękami. Jeśli twoim zdaniem mięso mielone jest płynne, możesz dodać trochę skrobi. Następnie ubij gotowe mięso mielone na dnie miski, aż będzie lepkie. Jest to konieczne, aby masa stała się gęstsza i nie rozpadła się podczas pieczenia. Włóż gotową masę mięsną do lodówki na 30 minut, aby dobrze schłodzić.
Krok 5:
Przygotuj blachę do pieczenia. Przykryj go papierem do gotowania. Z mięsa mielonego uformuj małe kiełbaski i ułóż je na blasze do pieczenia. Ogólnie rzecz biorąc, Kebab lulya jest wytwarzany na szaszłykach i pieczony na węglach. Ale gotujemy je w piekarniku, w domu, więc nie można używać szaszłyków. Uformowane kiełbaski włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Jeśli w piekarniku jest grill, to pod koniec pieczenia trzymaj je jeszcze trochę pod grillem
Lula-kebab zrobiony z wieprzowiny jest bardzo smaczny. Mogą być podawane jako niezależne danie lub uzupełnione przystawką z ziemniaków lub ryżu, sałatką ze świeżych warzyw lub po prostu kawałkami warzyw. Przygotuj dla nich ostry sos.
cebula w przepisie nadaje mięsu soczystość i miękkość. Dlatego używaj dużych żarówek. Zamiast suszonych ziół można dodać świeży koperek lub kolendrę.
Gotuj z przyjemnością!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g