posiekane kotlety z kurczaka na skrobi

pyszne i szybkie kotlety na rodzinny obiad. Jeśli nie masz maszynki do mięsa, ale nadal naprawdę chcesz odejść, możesz użyć tego przepisu na gotowanie posiekanych kotletów. Okazują się nie gorsze niż kotlety mielone. A ich smak jest bardziej nasycony.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 17 g
tłuszcze 24 % 7 g
węglowodany 17 % 5 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować kotlety, przygotuj niezbędne składniki. Jajko może być używane w dowolnym rozmiarze. Cebulę można wziąć 1-2 sztuki. Doda soczystości kotletom. Oczyść go z łuski i spłucz w zimnej wodzie. Mięso z kurczaka najlepiej schłodzić, które nie zostało zamrożone. Z takiego mięsa kotlety będą bardziej soczyste. Ale jeśli mięso jest nadal zamrożone, rozmrozić je w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso z kurczaka wzdłuż na bardzo cienkie paski, a następnie na bardzo małe kawałki. W przypadku tak drobnego cięcia nóż powinien być bardzo ostry. A la łatwość krojenia, mięso można lekko zamrozić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby ugniatać masę kotletową, przygotuj przestronną miskę. Może być szklany lub plastikowy. Włóż pokrojone mięso z kurczaka do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj obraną cebulę tak drobno, jak to możliwe i dodaj ją do miski do pokrojonego mięsa. Następnie dodaj trochę skrobi i dodaj jajko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj, aby składniki były równomiernie rozłożone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Łyżką rozprowadź niewielką ilość masy mięsnej na gorącej patelni. Naciśnij trochę każdy kotlet, aby lepiej się smażył. Smaż kotlety przez 2-3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe kotlety staną się apetyczne, złote i będą pachnieć bardzo aromatycznie. Wyjmij je do małego rondla i przykryj pokrywką. Muszą się trochę położyć i dotrzeć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj gotowe kotlety na gorąco, jako samodzielną przekąskę lub uzupełnij je przystawką ze spaghetti lub puree ziemniaczanym. Smacznego!

takie posiekane kotlety mogą być wykonane z dowolnego rodzaju mięsa-kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, indyka. Możesz nawet gotować z wędlin. Aby uzyskać największą soczystość, możesz dodać trochę majonezu do masy kotletowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy