skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować kotlety, przygotuj niezbędne składniki. Jajko może być używane w dowolnym rozmiarze. Cebulę można wziąć 1-2 sztuki. Doda soczystości kotletom. Oczyść go z łuski i spłucz w zimnej wodzie. Mięso z kurczaka najlepiej schłodzić, które nie zostało zamrożone. Z takiego mięsa kotlety będą bardziej soczyste. Ale jeśli mięso jest nadal zamrożone, rozmrozić je w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Pokrój mięso z kurczaka wzdłuż na bardzo cienkie paski, a następnie na bardzo małe kawałki. W przypadku tak drobnego cięcia nóż powinien być bardzo ostry. A la łatwość krojenia, mięso można lekko zamrozić.
Krok 3:
Aby ugniatać masę kotletową, przygotuj przestronną miskę. Może być szklany lub plastikowy. Włóż pokrojone mięso z kurczaka do miski.
Krok 4:
Posiekaj obraną cebulę tak drobno, jak to możliwe i dodaj ją do miski do pokrojonego mięsa. Następnie dodaj trochę skrobi i dodaj jajko.
Krok 5:
Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj, aby składniki były równomiernie rozłożone.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Łyżką rozprowadź niewielką ilość masy mięsnej na gorącej patelni. Naciśnij trochę każdy kotlet, aby lepiej się smażył. Smaż kotlety przez 2-3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.
Krok 7:
Gotowe kotlety staną się apetyczne, złote i będą pachnieć bardzo aromatycznie. Wyjmij je do małego rondla i przykryj pokrywką. Muszą się trochę położyć i dotrzeć.
Krok 8:
Podawaj gotowe kotlety na gorąco, jako samodzielną przekąskę lub uzupełnij je przystawką ze spaghetti lub puree ziemniaczanym. Smacznego!
takie posiekane kotlety mogą być wykonane z dowolnego rodzaju mięsa-kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, indyka. Możesz nawet gotować z wędlin. Aby uzyskać największą soczystość, możesz dodać trochę majonezu do masy kotletowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g