Pangasius z warzywami i kwaśną śmietaną na patelni

niesamowicie delikatna, pyszna, rozpływająca się w ustach ryba! Filet pangasius przygotowany w ten sposób jest miękki i soczysty. Sos ze śmietany i warzyw doskonale komponuje się z rybą, czyniąc ją delikatną i aromatyczną. Nawet dzieci pokochają tę rybę.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 73 % 19 g
węglowodany 23 % 6 g
192 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pangasius ze śmietaną i warzywami? Przede wszystkim przygotuj filety rybne. Wyjmij go z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Pangasius spłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowymi serwetkami. Na rybach nie powinno być nadmiaru wilgoci. (Czas gotowania w przepisie jest wskazany bez uwzględnienia rozmrażania.)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj wszystkie inne produkty według listy. Weź dojrzałe i soczyste pomidory, słodka marchewka, a następnie gotowy sos śmietanowy okaże się bogaty i bardzo smaczny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój rybę na kawałki o długości około 3-4 centymetrów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp pangasius odrobiną soli i dopraw mieloną papryką. Odwróć każdy kawałek i zrób to samo po drugiej stronie. Pozostaw rybę na 5-10 minut, aw tym czasie zajmij się warzywami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Z papryki usuń łodygę i rdzeń z nasionami. Opłucz wszystkie warzywa w czystej wodzie i osusz. Pokrój marchewki i paprykę w cienkie kostki. Marchewki można zetrzeć na tarce, jak to jest bardziej znane i wygodniejsze. Pokrój pomidory i cebulę w drobną kostkę. Najpierw usuń skórkę z pomidorów,jeśli wolisz. Przełóż czosnek przez prasę lub pokrój drobno cienkim nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej bezzapachowy olej roślinny na patelnię. Podgrzej patelnię na dużym ogniu i wyślij pangasius do smażenia. Gotuj przez około 1-2 minuty z jednej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie odwróć każdy kawałek i pozostaw na 1-2 minuty, aby usmażyć z drugiej strony. Pangasius można zanurzyć w mące przed smażeniem, Zwykle gotuję bez niego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie wyjmij rybę łyżką lub widelcem. Wyślij wszystkie warzywa na tę samą patelnię. W razie potrzeby dodaj trochę oleju. Smażyć, mieszając przez około 5-7 minut. W razie potrzeby zmniejsz lekko płomień, aby warzywa się nie przypaliły.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę, trochę soli i ulubione przyprawy na patelnię. Mam przyprawę do pomidorów, szczyptę ziół prowansalskich i ziele angielskie. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż kawałki ryby lekko, jakby wciskając je w mieszankę śmietanowo-warzywną. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do minimum. Dusić pod zamkniętą pokrywką przez około 10-12 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp gotowe danie świeżymi ziołami, drobno posiekanymi i pieprzem w razie potrzeby.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe, można podawać!

aby zrobić filety z pangi, użyj lepszej patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami. W ten sposób ryba i sos się nie przypalą.

Pangasius w sosie śmietanowym jest pyszny na ciepło i na zimno.

musisz spróbować!

smacznego!

o tym, jak rozmrażać mrożone ryby, przeczytaj w ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pangasius - 89   kcal/100g

Podobne przepisy