skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pangasius ze śmietaną i warzywami? Przede wszystkim przygotuj filety rybne. Wyjmij go z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Pangasius spłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowymi serwetkami. Na rybach nie powinno być nadmiaru wilgoci. (Czas gotowania w przepisie jest wskazany bez uwzględnienia rozmrażania.)
Krok 2:
Przygotuj wszystkie inne produkty według listy. Weź dojrzałe i soczyste pomidory, słodka marchewka, a następnie gotowy sos śmietanowy okaże się bogaty i bardzo smaczny.
Krok 3:
Pokrój rybę na kawałki o długości około 3-4 centymetrów.
Krok 4:
Posyp pangasius odrobiną soli i dopraw mieloną papryką. Odwróć każdy kawałek i zrób to samo po drugiej stronie. Pozostaw rybę na 5-10 minut, aw tym czasie zajmij się warzywami.
Krok 5:
Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Z papryki usuń łodygę i rdzeń z nasionami. Opłucz wszystkie warzywa w czystej wodzie i osusz. Pokrój marchewki i paprykę w cienkie kostki. Marchewki można zetrzeć na tarce, jak to jest bardziej znane i wygodniejsze. Pokrój pomidory i cebulę w drobną kostkę. Najpierw usuń skórkę z pomidorów,jeśli wolisz. Przełóż czosnek przez prasę lub pokrój drobno cienkim nożem.
Krok 6:
Wlej bezzapachowy olej roślinny na patelnię. Podgrzej patelnię na dużym ogniu i wyślij pangasius do smażenia. Gotuj przez około 1-2 minuty z jednej strony.
Krok 7:
Następnie odwróć każdy kawałek i pozostaw na 1-2 minuty, aby usmażyć z drugiej strony. Pangasius można zanurzyć w mące przed smażeniem, Zwykle gotuję bez niego.
Krok 8:
Ostrożnie wyjmij rybę łyżką lub widelcem. Wyślij wszystkie warzywa na tę samą patelnię. W razie potrzeby dodaj trochę oleju. Smażyć, mieszając przez około 5-7 minut. W razie potrzeby zmniejsz lekko płomień, aby warzywa się nie przypaliły.
Krok 9:
Dodaj śmietanę, trochę soli i ulubione przyprawy na patelnię. Mam przyprawę do pomidorów, szczyptę ziół prowansalskich i ziele angielskie. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 10:
Ułóż kawałki ryby lekko, jakby wciskając je w mieszankę śmietanowo-warzywną. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do minimum. Dusić pod zamkniętą pokrywką przez około 10-12 minut.
Krok 11:
Posyp gotowe danie świeżymi ziołami, drobno posiekanymi i pieprzem w razie potrzeby.
Krok 12:
Gotowe, można podawać!
aby zrobić filety z pangi, użyj lepszej patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami. W ten sposób ryba i sos się nie przypalą.
Pangasius w sosie śmietanowym jest pyszny na ciepło i na zimno.
musisz spróbować!
smacznego!
o tym, jak rozmrażać mrożone ryby, przeczytaj w ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pangasius - 89 kcal/100g