wieprzowina ze śmietaną, cebulą, marchewką na patelni

bardzo smaczny sos wieprzowy w sosie śmietanowym! Wieprzowina duszona z warzywami w kremowym sosie to delikatny, soczysty, obfity sos, który łączy się z prawie każdym dodatkiem, zamienia go w kompletne danie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 17 % 5 g
196 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Lepiej jest użyć mięsa wieprzowego, polędwicy z górnej części tuszy, tam mięso jest bardziej miękkie i delikatne. Dokładnie umyj mięso, pokrój na kawałki o tej samej wielkości, aby były równomiernie duszone i potrzebowały jednego czasu na gotowanie. Ugotowane mięso wkładamy do miski i posypujemy mąką pszenną, mieszamy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę z łuski, pokrój w pióra lub połówki pierścieni. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smażyć warzywa na oleju przez 5 minut, aby marchewki stały się miękkie, a cebula przezroczysta. Usuń warzywa z patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na pozostałym z warzyw i mocno rozgrzanym oleju (w razie potrzeby można dodać olej) rozłóż ugotowane mięso. Natychmiast zmieniamy szpatułką, aby mąka utworzyła skórkę na kawałkach mięsa i smażymy przez 7 minut na dużym ogniu, aż ze wszystkich stron będzie lekko złoty rumieniec, następnie zmniejszamy ogień do średniego, pokrywamy patelnię pokrywką i smażymy mięso przez około 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce wymieszaj śmietanę z wodą. Dodaj czarny pieprz do smaku, jeśli chcesz, możesz użyć innej przyprawy, na przykład chmielu-suneli, mielonej kolendry lub specjalnych przypraw do mięsa. Nie dodajemy soli od razu, aby mięso nie wypuściło soku z wyprzedzeniem, w przeciwnym razie będzie suche i twarde pod koniec gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do mięsa na patelnię wysyłamy smażenie warzyw z marchwi i cebuli, smażymy je razem przez kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij gotowaną śmietaną. Mieszać. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij pokrywkę z patelni, sos śmietanowy powinien wyraźnie zgęstnieć. Posolić naczynie i wymieszać. Jeśli sos wydaje się cieknący, wtedy mięso można trzymać w ogniu bez przykrycia przez kilka minut. Danie jest gotowe. Podawaj wieprzowinę w sosie śmietanowym z dodatkiem do smaku lub ze świeżymi warzywami, ziołami i chlebem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy