skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Lepiej jest użyć mięsa wieprzowego, polędwicy z górnej części tuszy, tam mięso jest bardziej miękkie i delikatne. Dokładnie umyj mięso, pokrój na kawałki o tej samej wielkości, aby były równomiernie duszone i potrzebowały jednego czasu na gotowanie. Ugotowane mięso wkładamy do miski i posypujemy mąką pszenną, mieszamy.
Krok 2:
Obierz cebulę z łuski, pokrój w pióra lub połówki pierścieni. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smażyć warzywa na oleju przez 5 minut, aby marchewki stały się miękkie, a cebula przezroczysta. Usuń warzywa z patelni.
Krok 3:
Na pozostałym z warzyw i mocno rozgrzanym oleju (w razie potrzeby można dodać olej) rozłóż ugotowane mięso. Natychmiast zmieniamy szpatułką, aby mąka utworzyła skórkę na kawałkach mięsa i smażymy przez 7 minut na dużym ogniu, aż ze wszystkich stron będzie lekko złoty rumieniec, następnie zmniejszamy ogień do średniego, pokrywamy patelnię pokrywką i smażymy mięso przez około 10 minut.
Krok 4:
W osobnej misce wymieszaj śmietanę z wodą. Dodaj czarny pieprz do smaku, jeśli chcesz, możesz użyć innej przyprawy, na przykład chmielu-suneli, mielonej kolendry lub specjalnych przypraw do mięsa. Nie dodajemy soli od razu, aby mięso nie wypuściło soku z wyprzedzeniem, w przeciwnym razie będzie suche i twarde pod koniec gotowania.
Krok 5:
Do mięsa na patelnię wysyłamy smażenie warzyw z marchwi i cebuli, smażymy je razem przez kilka minut.
Krok 6:
Napełnij gotowaną śmietaną. Mieszać. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
Krok 7:
Zdejmij pokrywkę z patelni, sos śmietanowy powinien wyraźnie zgęstnieć. Posolić naczynie i wymieszać. Jeśli sos wydaje się cieknący, wtedy mięso można trzymać w ogniu bez przykrycia przez kilka minut. Danie jest gotowe. Podawaj wieprzowinę w sosie śmietanowym z dodatkiem do smaku lub ze świeżymi warzywami, ziołami i chlebem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g