skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić serniki w mące na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Lepiej jest wziąć twaróg grubszy i wilgotniejszy, ale nie za dużo. W żadnym wypadku nie używaj suchego twarogu, ponieważ serniki okażą się sztywne. Włóż twaróg do miski lub innego głębokiego pojemnika. Zetrzyj go widelcem.
Krok 2:
Teraz dodaj granulowany cukier do twarogu i wrzuć jedno jajko kurze. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 3:
Następnie dodaj 4 łyżki mąki pszennej przesianej przez sito do mieszanki twarogowej. Dobrze wszystko wymieszaj. Powstała masa twarogowa powinna zebrać się w bryłę i zachować swój kształt. Jeśli masa okazuje się trochę mniej niż taka konsystencja, po prostu dodaj trochę więcej mąki.
Krok 4:
Zaczynamy rzeźbić serniki. Aby to zrobić, zwilż ręce zimną wodą, a następnie weź łyżkę stołową lub trochę więcej masy twarogowej, zwiń ją w kulkę. Teraz za pomocą dłoni spłaszcz piłkę i uformuj okrągły sernik, jak na zdjęciu. W osobnym pojemniku wkładamy kilka łyżek mąki i zanurzamy w niej sernik po obu stronach, po czym kładziemy go na desce lub innej powierzchni roboczej. Wykonujemy tę procedurę z pozostałą mieszanką twarogu.
Krok 5:
Połóż przygotowane serniki na rozgrzanej patelni nasmarowanej olejem roślinnym. Smażyć serniki na średnim ogniu, aż z obu stron powstanie złoty kolor.
istnieje inna opcja tworzenia serników. Podoba mi się jeszcze bardziej (przedstawiony w przepisie był eksperymentem, też dobry, ale może po prostu nie jest znajomy). Aby to zrobić, weź powstałą masę twarogową i podziel ją na pół (odbywa się to dla wygody pracy z masą twarogową). Bierzemy pierwszą część i zwijamy "kiełbasę", nie cienką, ale nie grubą. Następnie za pomocą ostrego noża kroimy go na kawałki o pożądanym rozmiarze i ostatecznie tworzymy okrągłe serniki z tych kawałków. W drugiej części wykonujemy tę samą procedurę.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g