4-składnikowe serniki twarogowe

delikatne domowe serniki rozpływające się w ustach!!! Ten przepis jest klasyczny, nie zawiera rodzynek ani maku, nie ma żadnego specyficznego smaku, tylko twarożek, mąka, cukier i jajka. Wszystko jest bardzo proste, ale same serniki są delikatne, zdrowe i bardzo smaczne. Idealne na śniadanie!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 35 % 16 g
węglowodany 37 % 17 g
257 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić serniki w mące na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Lepiej jest wziąć twaróg grubszy i wilgotniejszy, ale nie za dużo. W żadnym wypadku nie używaj suchego twarogu, ponieważ serniki okażą się sztywne. Włóż twaróg do miski lub innego głębokiego pojemnika. Zetrzyj go widelcem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz dodaj granulowany cukier do twarogu i wrzuć jedno jajko kurze. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj 4 łyżki mąki pszennej przesianej przez sito do mieszanki twarogowej. Dobrze wszystko wymieszaj. Powstała masa twarogowa powinna zebrać się w bryłę i zachować swój kształt. Jeśli masa okazuje się trochę mniej niż taka konsystencja, po prostu dodaj trochę więcej mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy rzeźbić serniki. Aby to zrobić, zwilż ręce zimną wodą, a następnie weź łyżkę stołową lub trochę więcej masy twarogowej, zwiń ją w kulkę. Teraz za pomocą dłoni spłaszcz piłkę i uformuj okrągły sernik, jak na zdjęciu. W osobnym pojemniku wkładamy kilka łyżek mąki i zanurzamy w niej sernik po obu stronach, po czym kładziemy go na desce lub innej powierzchni roboczej. Wykonujemy tę procedurę z pozostałą mieszanką twarogu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż przygotowane serniki na rozgrzanej patelni nasmarowanej olejem roślinnym. Smażyć serniki na średnim ogniu, aż z obu stron powstanie złoty kolor.

istnieje inna opcja tworzenia serników. Podoba mi się jeszcze bardziej (przedstawiony w przepisie był eksperymentem, też dobry, ale może po prostu nie jest znajomy). Aby to zrobić, weź powstałą masę twarogową i podziel ją na pół (odbywa się to dla wygody pracy z masą twarogową). Bierzemy pierwszą część i zwijamy "kiełbasę", nie cienką, ale nie grubą. Następnie za pomocą ostrego noża kroimy go na kawałki o pożądanym rozmiarze i ostatecznie tworzymy okrągłe serniki z tych kawałków. W drugiej części wykonujemy tę samą procedurę.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy