skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić soczystą i miękką wołowinę duszoną w soku z granatów z winem? Przygotuj niezbędne składniki. Oprócz żeber wołowych możesz użyć mięsa z szyi na kości lub golonki na kości. Suszony rozmaryn można zastąpić 1-2 gałązkami świeżego. W razie potrzeby, oprócz tych przypraw, możesz dodać gotowe mieszanki przypraw do wołowiny lub żeberek.
Krok 2:
Opłucz mięso, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na duże porcje. Jeśli mięso nie zostanie odpowiednio wysuszone, krople wody w kontakcie z wrzącym olejem zaczną strzelać i będziesz musiał umyć piec i ściany wokół.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić na 4 części.
Krok 4:
Umyj ząbki czosnku i bez obierania zmiażdż płaską stroną noża.
Krok 5:
Posolić wołowinę, obtoczyć ze wszystkich stron w mące i strząsnąć nadmiar. W końcu nadmiar mąki może spalić się na patelni, a mięso zostanie pokryte brzydkimi czarnymi kropkami. Aby równomiernie rozprowadzić mąkę i przyprawy na mięsie, zwykle używam celofanowej torby.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l olej roślinny i smaż mięso w małych porcjach na dużym ogniu na złoty kolor. Przenieś smażoną wołowinę na talerz.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej pozostały olej, ułóż cebulę i spasseruj, aż będzie przezroczysta.
Krok 8:
Dodaj ząbki czosnku, suszony rozmaryn do cebuli i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 9:
Wlej sok z granatów, czerwone wino na patelnię, dodaj pozostałe przyprawy i wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia, posmakować i w razie potrzeby doprawić.
Krok 10:
Przenieś mięso do naczynia do pieczenia.
Krok 11:
Polej smażone mięso sosem granatowo-winnym.
Krok 12:
Przykryj formę pokrywką z mięsem lub mocno dokręć folią i umieść na wolnym ogniu w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 2 godziny.
Krok 13:
Połóż gotowe mięso na talerzu i przykryj folią, aby się nie ochłodziło. SOS przecedzić przez sitko i podawać do mięsa. Jeśli chcesz, możesz zagęścić sos: rozcieńczyć w nim 1/2 łyżeczki. mąka lub skrobia kukurydziana i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Krok 14:
Polej wołowinę sosem i podawaj posypane ziarnami granatu i ziołami. Smacznego!
zamiast wołowiny możesz wziąć droższą cielęcinę, ale w tym przepisie nie wpłynie to szczególnie na smak i strukturę gotowego dania. Mięso wołowe jest tak delikatne i miękkie, że zastąpienie go cielęciną to po prostu marnowanie dodatkowych pieniędzy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sok z granatów - 64 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g