wołowina duszona w soku z granatów i winie

NAJLEPSZA romantyczna kolacja dla dwojga! Pyszne, oryginalne! Dzięki temu przepisowi otrzymasz eleganckie mięso bez większego wysiłku. Sok z granatów i wino zmiękczą nawet najtwardsze kawałki i nadadzą wołowinie soczystości i niepowtarzalnego smaku. Takie mięso jest wygodne do przygotowania w święta dla dużej firmy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 48 % 15 g
węglowodany 16 % 5 g
204 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić soczystą i miękką wołowinę duszoną w soku z granatów z winem? Przygotuj niezbędne składniki. Oprócz żeber wołowych możesz użyć mięsa z szyi na kości lub golonki na kości. Suszony rozmaryn można zastąpić 1-2 gałązkami świeżego. W razie potrzeby, oprócz tych przypraw, możesz dodać gotowe mieszanki przypraw do wołowiny lub żeberek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na duże porcje. Jeśli mięso nie zostanie odpowiednio wysuszone, krople wody w kontakcie z wrzącym olejem zaczną strzelać i będziesz musiał umyć piec i ściany wokół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić na 4 części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj ząbki czosnku i bez obierania zmiażdż płaską stroną noża.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posolić wołowinę, obtoczyć ze wszystkich stron w mące i strząsnąć nadmiar. W końcu nadmiar mąki może spalić się na patelni, a mięso zostanie pokryte brzydkimi czarnymi kropkami. Aby równomiernie rozprowadzić mąkę i przyprawy na mięsie, zwykle używam celofanowej torby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l olej roślinny i smaż mięso w małych porcjach na dużym ogniu na złoty kolor. Przenieś smażoną wołowinę na talerz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej pozostały olej, ułóż cebulę i spasseruj, aż będzie przezroczysta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ząbki czosnku, suszony rozmaryn do cebuli i smaż przez kolejne 2-3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej sok z granatów, czerwone wino na patelnię, dodaj pozostałe przyprawy i wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia, posmakować i w razie potrzeby doprawić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś mięso do naczynia do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Polej smażone mięso sosem granatowo-winnym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj formę pokrywką z mięsem lub mocno dokręć folią i umieść na wolnym ogniu w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 2 godziny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż gotowe mięso na talerzu i przykryj folią, aby się nie ochłodziło. SOS przecedzić przez sitko i podawać do mięsa. Jeśli chcesz, możesz zagęścić sos: rozcieńczyć w nim 1/2 łyżeczki. mąka lub skrobia kukurydziana i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Polej wołowinę sosem i podawaj posypane ziarnami granatu i ziołami. Smacznego!

zamiast wołowiny możesz wziąć droższą cielęcinę, ale w tym przepisie nie wpłynie to szczególnie na smak i strukturę gotowego dania. Mięso wołowe jest tak delikatne i miękkie, że zastąpienie go cielęciną to po prostu marnowanie dodatkowych pieniędzy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sok z granatów - 64   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g

Podobne przepisy