skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić udka z kurczaka w tandoor? Najpierw przygotuj kurczaka. Do przepisu możesz użyć zarówno udek z kurczaka, nóg, jak i pozostałych części ptaka. Opłucz kurczaka, a następnie osusz serwetkami lub ręcznikiem. Pokrój tuszę na porcje o mniej więcej tej samej wielkości. Mięso posyp papryką i suchą bazylią.
Krok 2:
Wyślij udka do głębokiego pojemnika odpowiedniego do marynowania. Cebulę obrać i pokroić w pierścienie, dodać do kurczaka. Posolić mięso drobiowe do smaku, posypać mieszanką mielonej papryki, wlać olej i wszystko dobrze wymieszać. Do marynowania możesz użyć gotowej przyprawy do kurczaka lub innych ulubionych przypraw. Pozostaw mięso w lodówce na co najmniej godzinę. Im dłużej kurczak będzie marynowany, tym smaczniejsze będzie gotowe danie.
Krok 3:
Aby gotowy kurczak był bardziej soczysty i aromatyczny, Dodaj do niego warzywa, takie jak: cukinia, bakłażan, pomidory koktajlowe, papryka i tak dalej. Pokrój warzywa na duże kawałki, sól, pieprz, posyp odrobiną oleju.
Krok 4:
Rozpal drewno i węgle w tandoor. Proto przez chwilę, aż ściany Tandoor dokładnie się rozgrzeją.
Krok 5:
Spłaszcz węgle i przejdź do głównego etapu gotowania.
Krok 6:
Połóż udka z kurczaka i warzywa na ruszcie.
Krok 7:
Umieść ruszt w tandoor, przykryj.
Krok 8:
Pozostaw mięso i warzywa do całkowitego ugotowania.
Krok 9:
Ile trzeba upiec kurczaka? Czas gotowania zależy od wielu czynników: jaki model masz Tandoor, ile ciepła jest w środku i tak dalej. Po chwili Otwórz pokrywę Tandoor, wykonaj nacięcie ostrym nożem na największym kawałku i sprawdź stopień gotowości. Jeśli zobaczysz klarowny sok, kurczak jest ugotowany.
Krok 10:
Podawaj na gorąco!
gotowanie kurczaka z warzywami Zajęło mi około 30-40 minut.
zaoferuj świeże sałatki i warzywa do gotowego dania.
smacznego!
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g