udka z kurczaka w tandoor

soczysty, niesamowicie aromatyczny kurczak z bakłażanem! Bosko pyszne udka z kurczaka, duszone na rozżarzonych węglach w tandoor, mile zaskoczą i zachwycą prawdziwych smakoszy! Danie na świąteczny stół lub rodzinny obfity obiad.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 17 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 7 % 2 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić udka z kurczaka w tandoor? Najpierw przygotuj kurczaka. Do przepisu możesz użyć zarówno udek z kurczaka, nóg, jak i pozostałych części ptaka. Opłucz kurczaka, a następnie osusz serwetkami lub ręcznikiem. Pokrój tuszę na porcje o mniej więcej tej samej wielkości. Mięso posyp papryką i suchą bazylią.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyślij udka do głębokiego pojemnika odpowiedniego do marynowania. Cebulę obrać i pokroić w pierścienie, dodać do kurczaka. Posolić mięso drobiowe do smaku, posypać mieszanką mielonej papryki, wlać olej i wszystko dobrze wymieszać. Do marynowania możesz użyć gotowej przyprawy do kurczaka lub innych ulubionych przypraw. Pozostaw mięso w lodówce na co najmniej godzinę. Im dłużej kurczak będzie marynowany, tym smaczniejsze będzie gotowe danie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby gotowy kurczak był bardziej soczysty i aromatyczny, Dodaj do niego warzywa, takie jak: cukinia, bakłażan, pomidory koktajlowe, papryka i tak dalej. Pokrój warzywa na duże kawałki, sól, pieprz, posyp odrobiną oleju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozpal drewno i węgle w tandoor. Proto przez chwilę, aż ściany Tandoor dokładnie się rozgrzeją.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Spłaszcz węgle i przejdź do głównego etapu gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż udka z kurczaka i warzywa na ruszcie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść ruszt w tandoor, przykryj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw mięso i warzywa do całkowitego ugotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ile trzeba upiec kurczaka? Czas gotowania zależy od wielu czynników: jaki model masz Tandoor, ile ciepła jest w środku i tak dalej. Po chwili Otwórz pokrywę Tandoor, wykonaj nacięcie ostrym nożem na największym kawałku i sprawdź stopień gotowości. Jeśli zobaczysz klarowny sok, kurczak jest ugotowany.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj na gorąco!

gotowanie kurczaka z warzywami Zajęło mi około 30-40 minut. 

zaoferuj świeże sałatki i warzywa do gotowego dania. 

smacznego!

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy