skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj ziemniaki, obierz obieraczką do warzyw, opłucz, aby nie pozostały na nich żadne zanieczyszczenia. W razie potrzeby Wytnij "oczy", jeśli takie istnieją. Cienko pokrój go w kółka o grubości 2-3 mm.lepiej pokroić go za pomocą krajalnicy z niezbędną dyszą (użyłem tego narzędzia), ponieważ w tym przypadku ziemniaki będą piękniejsze, a koła będą miały tę samą grubość, co jest ważne dla równomiernego pieczenia ziemniaków.
Krok 2:
Teraz podziel ziemniaki na dwie równe części, z których jedną połóż na dnie formy, uprzednio nasmarowaną olejem roślinnym. Posolić krążki ziemniaczane. Umyj wieprzowinę, pokrój na kawałki. Pokonaj kawałki młotkiem, a następnie ułóż następną warstwę na krążkach ziemniaczanych, całkowicie pokrywając ziemniaki. Sól i pieprz mięso według własnych upodobań.
Krok 3:
Teraz obierz cebulę i pokrój ją w cienkie półpierścienie. Ułóż posiekaną cebulę w następnej warstwie. Połóż drugą część krążków ziemniaczanych na cebuli. Ponownie posyp ziemniaki solą, w razie potrzeby dodaj trochę czarnego mielonego pieprzu (opcjonalnie).
Krok 4:
Teraz weź kawałek sera i zetrzyj go na drobnej tarce. Posyp ziemniaki na wierzchu, a następnie posmaruj ser majonezem. Teraz przejdź bezpośrednio do pieczenia mięsa z ziemniakami. Aby to zrobić, podgrzej piekarnik do 180°C. Gdy piekarnik zostanie podgrzany do żądanej temperatury, włóż formę z naczyniem do środka, zamknij drzwiczki piekarnika i gotuj naczynie do miękkości.
Krok 5:
W zależności od piekarnika, grubości mięsa i ziemniaków zależy dokładny czas gotowania. Średnio będzie to od 40 do 60 minut. Radzę sprawdzić danie pod kątem gotowości po 40 minutach, w razie potrzeby włożyć je do piekarnika i przygotować. Po pobraniu próbki staje się już jasne, ile więcej trzeba ugotować, cóż, lub możesz ponownie pobrać próbkę. Natychmiast podziel gotowe danie na porcje, ułóż na talerzach, podawaj i ciesz się.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g