zapiekanka z ziemniakami, wieprzowiną, twardym serem i cebulą

wieprzowina z ziemniakami pod rumianą skórką serową! Dość popularne danie i łatwe do przygotowania. Okazuje się satysfakcjonujący i smaczny, ale prawdziwy, a jednocześnie dość kaloryczny. Szczególnie spodoba się mężczyznom, bardzo lubią mięso i ziemniaki, ale wiele dziewcząt nie oprze się takim smakom.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 35 % 11 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj ziemniaki, obierz obieraczką do warzyw, opłucz, aby nie pozostały na nich żadne zanieczyszczenia. W razie potrzeby Wytnij "oczy", jeśli takie istnieją. Cienko pokrój go w kółka o grubości 2-3 mm.lepiej pokroić go za pomocą krajalnicy z niezbędną dyszą (użyłem tego narzędzia), ponieważ w tym przypadku ziemniaki będą piękniejsze, a koła będą miały tę samą grubość, co jest ważne dla równomiernego pieczenia ziemniaków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz podziel ziemniaki na dwie równe części, z których jedną połóż na dnie formy, uprzednio nasmarowaną olejem roślinnym. Posolić krążki ziemniaczane. Umyj wieprzowinę, pokrój na kawałki. Pokonaj kawałki młotkiem, a następnie ułóż następną warstwę na krążkach ziemniaczanych, całkowicie pokrywając ziemniaki. Sól i pieprz mięso według własnych upodobań.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz obierz cebulę i pokrój ją w cienkie półpierścienie. Ułóż posiekaną cebulę w następnej warstwie. Połóż drugą część krążków ziemniaczanych na cebuli. Ponownie posyp ziemniaki solą, w razie potrzeby dodaj trochę czarnego mielonego pieprzu (opcjonalnie).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz weź kawałek sera i zetrzyj go na drobnej tarce. Posyp ziemniaki na wierzchu, a następnie posmaruj ser majonezem. Teraz przejdź bezpośrednio do pieczenia mięsa z ziemniakami. Aby to zrobić, podgrzej piekarnik do 180°C. Gdy piekarnik zostanie podgrzany do żądanej temperatury, włóż formę z naczyniem do środka, zamknij drzwiczki piekarnika i gotuj naczynie do miękkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W zależności od piekarnika, grubości mięsa i ziemniaków zależy dokładny czas gotowania. Średnio będzie to od 40 do 60 minut. Radzę sprawdzić danie pod kątem gotowości po 40 minutach, w razie potrzeby włożyć je do piekarnika i przygotować. Po pobraniu próbki staje się już jasne, ile więcej trzeba ugotować, cóż, lub możesz ponownie pobrać próbkę. Natychmiast podziel gotowe danie na porcje, ułóż na talerzach, podawaj i ciesz się.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy