skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Aby zrobić naleśniki, weź mąkę najwyższej jakości, jajka kategorii C1, mleko krowie o dowolnej zawartości tłuszczu i pozostałe składniki z listy.
Krok 2:
Weź 2 duże pojemniki do ubijania. Rozbij jajka, oddzielając białko od żółtek. Włóż pojemnik z białkami do lodówki, aby ostygł. Więc proteiny lepiej się wspinają. I pozostaw pojemnik z żółtkami do pracy.
Krok 3:
Dodaj cukier, sól do żółtek i za pomocą drewnianej łyżki zetrzyj masę jajeczną.
Krok 4:
Wlej mleko krowie i przesiej większość mąki do pojemnika. Nie trzeba dodawać całej mąki na raz, ponieważ może nie być potrzebna cała mąka. Wszystko zależy od kategorii wybranych jaj, zawartości tłuszczu w mleku i jakości samej mąki pszennej. Ubij wszystkie składniki mikserem. Jeśli mąka nie wystarczy, dodaj więcej i ponownie ubij.
Krok 5:
Włóż kawałek masła do chochli i rozpuść go na małym ogniu. W żadnym wypadku nie należy doprowadzać masła do wrzenia.
Krok 6:
Wlej stopione masło do pojemnika z ciastem, Dodaj również sodę gaszoną octem i ponownie za pomocą miksera ubij wszystkie składniki.
Krok 7:
Wyjmij pojemnik ze schłodzonymi białkami z lodówki i dobrze ubij je w mocną pianę. Ubite białka powinny dobrze zachować swój kształt.
Krok 8:
Delikatnie przenieś puszystą białą masę do miski z ciastem i łopatką, ruchami od dołu do góry, delikatnie wymieszaj masę.
Krok 9:
Podgrzej patelnię, posmaruj ją masłem. Za pomocą chochli wlej ciasto naleśnikowe na rozgrzaną patelnię i okrężnymi ruchami patelni rozprowadź ciasto na całym dnie patelni. Gdy naleśnik zostanie upieczony z jednej strony, odwróć go i upiecz z drugiej strony, aż utworzy ładną skórkę. Kontynuuj pieczenie naleśników w ten sam sposób, ale bez smarowania patelni masłem.
w razie potrzeby konsystencję ciasta można dostosować, dodając więcej mleka lub przesianej mąki. W takim przypadku lepiej skupić się na grubości naleśnika, która cię zadowoli, oraz na możliwości łatwego obracania naleśnika.
przed upieczeniem każdego naleśnika za pomocą chochli wymieszaj ciasto, ponieważ lekkie białko unosi się do góry, a płynny składnik ciasta pozostaje na dole.
z tej liczby składników dostałem 24 duże naleśniki, średnica mojej patelni wynosi 28 cm.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g