skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Możesz użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu, jajka kategorii C1, weź mąkę pszenną najwyższej jakości, wyjmij ser śmietankowy z lodówki, powinien być zmiękczony. Zamiast fileta z kurczaka z udek możesz wziąć mięso z kurczaka z piersi kurczaka lub z udka. Należy pamiętać, że waga czystego mięsa z kurczaka powinna wynosić 350 gramów. Opcjonalnie możesz dodatkowo użyć swoich ulubionych przypraw.
Krok 2:
Opłucz mięso z kurczaka pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, odetnij nadmiar folii i tłuszczu i za pomocą ostrego noża pokrój filety na średnie kawałki.
Krok 3:
Przenieś plasterki jasnego bochenka do głębokiej miski i napełnij mlekiem krowim. Odstaw miskę na 10 minut, aby Bochenek był nasycony mlekiem i spuchnięty. W przyszłości ten miękisz sprawi, że kotlety będą bardziej soczyste.
Krok 4:
W tym czasie przenieś kawałki mięsa z kurczaka do miski blendera i zmiel mięso na wysokich obrotach. Powinna uzyskać jednorodną konsystencję. Jeśli nie ma blendera, użyj maszynki do mięsa. Przenieś zmielony filet z kurczaka do głębokiej miski, w której planujesz dalsze mieszanie pozostałych składników.
Krok 5:
Obierz cebulę, opłucz pod wodą, pokrój na duże kawałki i włóż do miski blendera, w której mielono mięso z kurczaka.
Krok 6:
Namoczone i zmiękczone plastry bochenka wyciśnij z mleka i dokładnie rozgnieć rękami. Otrzymany miękisz z białego bochenka Dodaj również do miski blendera do cebuli.
Krok 7:
Zmiel zawartość blendera i przenieś powstałą masę z cebuli i miękiszu do pojemnika z mielonym filetem z kurczaka.
Krok 8:
Ubij jajko kurze, dodaj ser śmietankowy i przyprawy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Ta procedura pozwoli chlebowi wchłonąć wszystkie soki mięsne. Po upływie czasu wyjmij miskę z lodówki, usuń folię i ponownie dokładnie wymieszaj masę kurczaka, ubijając ją rękami i natleniając.
Krok 9:
Po upływie czasu weź porcję mięsa mielonego, uformuj pierwszy kotlet, zwiń go z obu stron w przesianą mąkę pszenną i umieść na rozgrzanej patelni. W ten sam sposób uformuj następujące kotlety i usmaż je z obu stron na oleju roślinnym na średnim ogniu, aż będą złote.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal / 100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g