skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Mleko można użyć dowolnej zawartości tłuszczu, jajko kategorii C1. Zamiast fileta z kurczaka z udek możesz wziąć mięso z kurczaka z piersi kurczaka lub z udka. Pamiętaj, że waga czystego mięsa z kurczaka powinna wynosić 0,5 kg. jeśli chcesz, możesz dodatkowo użyć swoich ulubionych przypraw.
Krok 2:
Opłucz mięso z kurczaka pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, odetnij nadmiar folii i tłuszczu, za pomocą ostrego noża pokrój filety na średnie kawałki i przenieś do miski blendera. Włóż również ser śmietankowy do miski blendera.
Krok 3:
Na wysokich obrotach zmiel składniki znajdujące się w misce blendera. Powinna uzyskać jednorodną konsystencję. W przypadku braku blendera możesz użyć maszynki do mięsa z małym sitem.
Krok 4:
Wyjmij nóż tnący z miski blendera. Wlej mleko krowie do pokruszonych produktów, ubij jajko kurze, dodaj czarny mielony pieprz, sól i inne przyprawy według uznania i wymieszaj masę widelcem.
Krok 5:
Połóż masę mieloną na prostokątnym kawałku folii spożywczej i uformuj przyszłe kiełbaski. Owiń kiełbaski folią spożywczą jak cukierki, zawiązując końcówki tego cukierka zwykłą nitką.
Krok 6:
Powstałe kiełbaski gotować we wrzącej wodzie przez 20 minut po ugotowaniu. W tym czasie kiełbaski dobrze się chwytają i zachowują swój kształt.
Krok 7:
Ugotowane kiełbaski wyciągnij łyżką cedzakową z wody, pozwól im trochę odpocząć i delikatnie, aby nie poparzyć rąk, uwolnij je z folii spożywczej. A następnie na niewielkiej ilości oleju roślinnego smażyć kiełbaski z kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor.
aby ten produkt był bardziej przydatny i dietetyczny, kiełbasek z kurczaka nie można smażyć ani grillować.
ten produkt jest nadal wygodny, ponieważ można go przygotować na przyszłość jako pierogi. Wystarczy owinąć mięso mielone w folię spożywczą, zawiązać końcówki i wysłać do zamrażarki. A kiedy chcesz spróbować kiełbasek, wyjmij je z zamrażarki i ugotuj, a następnie usmaż, jeśli chcesz.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g