kiełbasy z udka z kurczaka z serem śmietankowym

Przygotuj pyszne domowe kiełbaski z kurczaka! Naturalne, smaczne, bez aromatów i dodatków do żywności! Po ugotowaniu takich kiełbasek z kurczaka w domu nie będziesz musiał wątpić w ich jakość. Takie kiełbaski nie są przerażające, aby nakarmić swoje ukochane dzieci, a dorośli będą zachwyceni.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 17 g
tłuszcze 49 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Mleko można użyć dowolnej zawartości tłuszczu, jajko kategorii C1. Zamiast fileta z kurczaka z udek możesz wziąć mięso z kurczaka z piersi kurczaka lub z udka. Pamiętaj, że waga czystego mięsa z kurczaka powinna wynosić 0,5 kg. jeśli chcesz, możesz dodatkowo użyć swoich ulubionych przypraw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso z kurczaka pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, odetnij nadmiar folii i tłuszczu, za pomocą ostrego noża pokrój filety na średnie kawałki i przenieś do miski blendera. Włóż również ser śmietankowy do miski blendera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na wysokich obrotach zmiel składniki znajdujące się w misce blendera. Powinna uzyskać jednorodną konsystencję. W przypadku braku blendera możesz użyć maszynki do mięsa z małym sitem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij nóż tnący z miski blendera. Wlej mleko krowie do pokruszonych produktów, ubij jajko kurze, dodaj czarny mielony pieprz, sól i inne przyprawy według uznania i wymieszaj masę widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż masę mieloną na prostokątnym kawałku folii spożywczej i uformuj przyszłe kiełbaski. Owiń kiełbaski folią spożywczą jak cukierki, zawiązując końcówki tego cukierka zwykłą nitką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powstałe kiełbaski gotować we wrzącej wodzie przez 20 minut po ugotowaniu. W tym czasie kiełbaski dobrze się chwytają i zachowują swój kształt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotowane kiełbaski wyciągnij łyżką cedzakową z wody, pozwól im trochę odpocząć i delikatnie, aby nie poparzyć rąk, uwolnij je z folii spożywczej. A następnie na niewielkiej ilości oleju roślinnego smażyć kiełbaski z kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor.

aby ten produkt był bardziej przydatny i dietetyczny, kiełbasek z kurczaka nie można smażyć ani grillować.

ten produkt jest nadal wygodny, ponieważ można go przygotować na przyszłość jako pierogi. Wystarczy owinąć mięso mielone w folię spożywczą, zawiązać końcówki i wysłać do zamrażarki. A kiedy chcesz spróbować kiełbasek, wyjmij je z zamrażarki i ugotuj, a następnie usmaż, jeśli chcesz.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy