skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki ziemniaczane z kawiorem? Przygotuj wszystkie składniki. Ziemniaki burite są duże (wraz ze skórką waga ziemniaków wynosiła 800 gramów.), jaja kurze kategorii C1, mąka pszenna najwyższej klasy. W przypadku sosu śmietanowego weź dowolną zawartość tłuszczu, opierając się na ulubionej konsystencji. Jeśli lubisz sos, weź 10%, jeśli jest grubszy – 20% śmietany. Możesz dodać dowolne warzywa według własnych upodobań.
Krok 2:
Obierz i gotuj ziemniaki do miękkości, nie musisz solić wody. Aby ziemniaki gotowały się szybciej, pokrój je na kilka kawałków. Gdy ziemniaki będą gotowe, spuść z nich wodę, w rondlu nie powinien pozostać żaden płyn.
Krok 3:
Włóż garnek z ziemniakami do ognia i na minimalnym ogniu odparuj resztki wody, ale nie spalaj samych ziemniaków. Następnie za pomocą tłuczka do ziemniaków zmiażdż ziemniaki na puree. Jednak w przeciwieństwie do tłuczonych ziemniaków do tego dania możesz zostawić małe grudki ziemniaków.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną na patelnię z ziemniakami, solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj śmietanę do tłuczonych ziemniaków, ubij jajka i dodaj białka. Ponownie bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Powinno to być ciasto ziemniaczane o średniej gęstości.
Krok 6:
Opłucz świeżą pietruszkę i zieloną cebulę pod wodą, a następnie strząśnij wodę, lekko osusz warzywa i posiekaj. Przenieś posiekane warzywa do ciasta ziemniaczanego i wymieszaj.
Krok 7:
Na patelni dobrze rozgrzej olej roślinny. Gdy olej się rozgrzeje, zacznij rozprowadzać ciasto ziemniaczane za pomocą łyżki stołowej w postaci małych naleśników.
Krok 8:
Smażyć placki ziemniaczane na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Krok 9:
Teraz przygotuj sos. W misce za pomocą trzepaczki wymieszaj śmietanę z twarogiem, dopraw solą do smaku.
Krok 10:
Podczas serwowania połóż naleśniki na talerzu, połóż trochę czerwonego kawioru i przygotowanego sosu śmietanowo-twarogowego na wierzchu, posyp posiekanymi ziołami.
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal / 100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal / 100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g