kapusta na węglu drzewnym na grillu

pikantne, niesamowicie smaczne, bez wysiłku! Kapusta na grillu okazuje się cudownie pachnąca! Spróbuj i upewnij się, że w ten sposób możesz gotować nie tylko mięso i ryby. Ta kapusta to świetna przystawka lub dodatek!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 50 % 7 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć kapustę na grillu na węglu drzewnym? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wskazane w przepisie. Jeśli użyjesz młodej główki kapusty, gotowe danie okaże się znacznie bardziej miękkie niż Jeśli weźmiesz bardziej dojrzałą kapustę. Ostateczny smak plasterków kapusty zależy w dużej mierze od zestawu przypraw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń zewnętrzne liście z kapusty, są one zwykle twarde, czasem wysuszone lub uszkodzone. Opłucz główkę kapusty pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami, aby usunąć resztki wody. Pokrój kapustę na plasterki, nie musisz usuwać pnia, w przeciwnym razie plasterki rozpadną się.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj marynatę. Liczba wszystkich składników w przepisie jest warunkowo wskazana. Olej może potrzebować nieco więcej lub mniej w zależności od wielkości główki kapusty. Z suchych przypraw użyłam Curry, czosnku w proszku, suchych włoskich ziół, mielonej papryki i szczypty soli. Weź te przyprawy, które lubisz najbardziej. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą silikonowego pędzelka obficie posmaruj ćwiartki kapusty marynatą ze wszystkich stron. Cóż, jeśli masz niewielką ilość marynaty, około 2-3 łyżeczek do herbaty, możesz użyć jej później. Pozostaw kapustę do marynowania w ten sposób, a w tym czasie rozpal grill.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Poczekaj, aż ogień się wypali i pozostaną węgle. Nasmaruj czysty ruszt olejem roślinnym i wyślij do grilla. Ułóż kawałki kapusty do smażenia. Gotuj z każdej strony przez trzy do pięciu minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przy średnim upale ten czas będzie wystarczający. Stopień wysmażenia może być inny, jeśli lubisz chrupiącą kapustę, wystarczy dwie do trzech minut gotowania. Jeśli węgle w grillu są słabe, trzymaj marynowane plasterki trochę dłużej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie wyjmij kapustę z rusztu. Lepiej jest wziąć szczypcami do pnia, wtedy kawałki pozostaną nienaruszone. Posmaruj gotowe kliny pozostałą marynatą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe, podawaj!

przyprawy możesz wziąć dowolne, smak gotowej kapusty zależy od tego, czego użyjesz do marynaty. 

kapusta gotowana na grillu jest pyszna na ciepło i na zimno. Idealnie uzupełni dania mięsne, kebaby, kotlety i wiele innych. 

 

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy