skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć kapustę na grillu na węglu drzewnym? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wskazane w przepisie. Jeśli użyjesz młodej główki kapusty, gotowe danie okaże się znacznie bardziej miękkie niż Jeśli weźmiesz bardziej dojrzałą kapustę. Ostateczny smak plasterków kapusty zależy w dużej mierze od zestawu przypraw.
Krok 2:
Usuń zewnętrzne liście z kapusty, są one zwykle twarde, czasem wysuszone lub uszkodzone. Opłucz główkę kapusty pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami, aby usunąć resztki wody. Pokrój kapustę na plasterki, nie musisz usuwać pnia, w przeciwnym razie plasterki rozpadną się.
Krok 3:
Przygotuj marynatę. Liczba wszystkich składników w przepisie jest warunkowo wskazana. Olej może potrzebować nieco więcej lub mniej w zależności od wielkości główki kapusty. Z suchych przypraw użyłam Curry, czosnku w proszku, suchych włoskich ziół, mielonej papryki i szczypty soli. Weź te przyprawy, które lubisz najbardziej. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Za pomocą silikonowego pędzelka obficie posmaruj ćwiartki kapusty marynatą ze wszystkich stron. Cóż, jeśli masz niewielką ilość marynaty, około 2-3 łyżeczek do herbaty, możesz użyć jej później. Pozostaw kapustę do marynowania w ten sposób, a w tym czasie rozpal grill.
Krok 5:
Poczekaj, aż ogień się wypali i pozostaną węgle. Nasmaruj czysty ruszt olejem roślinnym i wyślij do grilla. Ułóż kawałki kapusty do smażenia. Gotuj z każdej strony przez trzy do pięciu minut.
Krok 6:
Przy średnim upale ten czas będzie wystarczający. Stopień wysmażenia może być inny, jeśli lubisz chrupiącą kapustę, wystarczy dwie do trzech minut gotowania. Jeśli węgle w grillu są słabe, trzymaj marynowane plasterki trochę dłużej.
Krok 7:
Ostrożnie wyjmij kapustę z rusztu. Lepiej jest wziąć szczypcami do pnia, wtedy kawałki pozostaną nienaruszone. Posmaruj gotowe kliny pozostałą marynatą.
Krok 8:
Gotowe, podawaj!
przyprawy możesz wziąć dowolne, smak gotowej kapusty zależy od tego, czego użyjesz do marynaty.
kapusta gotowana na grillu jest pyszna na ciepło i na zimno. Idealnie uzupełni dania mięsne, kebaby, kotlety i wiele innych.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g