skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przede wszystkim przygotowujemy warzywa: ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy, usuwamy łuski z cebuli, spłukujemy pod zimną wodą. Następnie zarówno ziemniaki, jak i cebulę można osuszyć ręcznikiem papierowym, aby nie było nadmiaru wilgoci.
Krok 2:
Trzy ziemniaki po kolczastej stronie tarki. Nie jest to krytyczne-możesz pocierać po prostu grubą tarką, a nawet małą. W pierwszym przypadku deruny okażą się bardziej ziemniaczane,aw drugim bardziej jednorodną konsystencją. Możesz także posiekać ziemniaki za pomocą robota kuchennego. Po wyciśnięciu masy ziemniaczanej z soku. Trzy również cebulę i wyciśnij ją z soku. Wymieszaj ziemniaki z cebulą.
Krok 3:
Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Często całe jaja są składane w derunach wraz z białkami. Możesz to zrobić - w tym przypadku wystarczy jedno jajko. Jeśli umieścimy tylko żółtka, musisz wziąć dwa.
Krok 4:
Dodaj żółtka do masy ziemniaczanej i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Obieramy czosnek z łuski, przepuszczamy go przez specjalną prasę i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.
Krok 6:
Teraz wlej sól i niewielką ilość mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na kuchence kładziemy dużą patelnię, wlewamy do niej olej roślinny, dobrze go podgrzewamy.
Krok 7:
Olej się rozgrzał-włożyliśmy przyszłe deruny na patelnię. Używamy do tego łyżki stołowej. Smażyć deruny na złoty kolor, a następnie obrócić je na drugą stronę. Ogrzewanie jest średnie.
Krok 8:
Smażymy również deruny w drugą stronę-aż się zarumienią. Gotowe deruny układamy na warstwie ręczników papierowych, aby wchłonąć nadmiar oleju. Serwujemy gorące deruny ze śmietaną i ziołami. Smacznego!
danie takie jak placki ziemniaczane jest przygotowywane w wielu krajach na całym świecie. Prawie wszędzie tam, gdzie uprawiane są ziemniaki. Na Ukrainie są to ulubione deruny wszystkich, na Białorusi - draniki, w Czechach-bramboraki, w Rosji nazywane są różnymi nazwami w zależności od regionu. Przygotowanie takich naleśników jest niezwykle proste, a oprócz ziemniaków musisz wziąć tylko trochę mąki, jajka i soli. W razie potrzeby dodaje się cebulę, czosnek i inne składniki, na przykład przyprawy lub posiekane świeże zioła.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g