deruny-placki ziemniaczane na żółtkach

ukraińskie danie, które świetnie radzi sobie z głodem! Deruny-tak nazywają się placki ziemniaczane na Ukrainie. To bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie, które jest ukochane w wielu rodzinach. Istnieje wiele opcji gotowania derunów - wszystkie różnią się drobnymi szczegółami. Zwykle podaje się deruny ze śmietaną, najlepiej z domową. Sałatka warzywna i świeże zioła, a także różne sosy, są idealne do bzdur.
AbigailAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 53 % 16 g
176 kcal
IG: 94 / 0 / 6

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przede wszystkim przygotowujemy warzywa: ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy, usuwamy łuski z cebuli, spłukujemy pod zimną wodą. Następnie zarówno ziemniaki, jak i cebulę można osuszyć ręcznikiem papierowym, aby nie było nadmiaru wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Trzy ziemniaki po kolczastej stronie tarki. Nie jest to krytyczne-możesz pocierać po prostu grubą tarką, a nawet małą. W pierwszym przypadku deruny okażą się bardziej ziemniaczane,aw drugim bardziej jednorodną konsystencją. Możesz także posiekać ziemniaki za pomocą robota kuchennego. Po wyciśnięciu masy ziemniaczanej z soku. Trzy również cebulę i wyciśnij ją z soku. Wymieszaj ziemniaki z cebulą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Często całe jaja są składane w derunach wraz z białkami. Możesz to zrobić - w tym przypadku wystarczy jedno jajko. Jeśli umieścimy tylko żółtka, musisz wziąć dwa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj żółtka do masy ziemniaczanej i wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obieramy czosnek z łuski, przepuszczamy go przez specjalną prasę i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz wlej sól i niewielką ilość mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na kuchence kładziemy dużą patelnię, wlewamy do niej olej roślinny, dobrze go podgrzewamy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Olej się rozgrzał-włożyliśmy przyszłe deruny na patelnię. Używamy do tego łyżki stołowej. Smażyć deruny na złoty kolor, a następnie obrócić je na drugą stronę. Ogrzewanie jest średnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażymy również deruny w drugą stronę-aż się zarumienią. Gotowe deruny układamy na warstwie ręczników papierowych, aby wchłonąć nadmiar oleju. Serwujemy gorące deruny ze śmietaną i ziołami. Smacznego!

danie takie jak placki ziemniaczane jest przygotowywane w wielu krajach na całym świecie. Prawie wszędzie tam, gdzie uprawiane są ziemniaki. Na Ukrainie są to ulubione deruny wszystkich, na Białorusi - draniki, w Czechach-bramboraki, w Rosji nazywane są różnymi nazwami w zależności od regionu. Przygotowanie takich naleśników jest niezwykle proste, a oprócz ziemniaków musisz wziąć tylko trochę mąki, jajka i soli. W razie potrzeby dodaje się cebulę, czosnek i inne składniki, na przykład przyprawy lub posiekane świeże zioła.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy