gulasz warzywny z mięsem cukinią i ziemniakami

proste, obfite, smaczne dla dzieci i dorosłych na każdą okazję! Gulasz warzywny z cukinią mięsną i ziemniakami to bardzo popularne danie, które nie wymaga szczególnych kłopotów. Posiekaj warzywa i mięso, włóż do piekarnika-i rób inne rzeczy!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 39 % 9 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz warzywny z cukinią i ziemniakami? Najpierw przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Umyj mięso i warzywa, oczyść warzywa i usuń filmy i nadmiar tłuszczu z mięsa, w zależności od kawałka. Uwielbiam brać szyję wieprzową do pieczenia - jest dość tłusta, ale jednocześnie miękka, a tłuszcz w procesie gotowania nasiąka warzywami, a danie okaże się najsmaczniejsze!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na kawałki średniej wielkości, nie drobno, tak aby każdy kawałek odpowiadał jednej porcji. Przenieś mięso do miski. Sól, pieprz, lekko skrop olejem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój obrane warzywa na duże plasterki. Włącz piekarnik, aby miał czas na rozgrzanie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż kawałki mięsa na dnie naczynia do pieczenia. Nie smaruję formy niczym, ale bądź ostrożny i sprawdź naczynie, aby się nie przypaliło. Nie powinno się tak zdarzyć, ponieważ zarówno mięso, jak i warzywa wydzielają sok podczas procesu pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż warzywa na wierzchu mięsa. Włóż wypełnioną formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, przykryj pokrywką lub folią i piecz przez około godzinę. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika. 5-10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię z formy i lekko zrumień pieczeń.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj pieczoną wieprzowinę z warzywami na gorąco ze świeżymi lub marynowanymi warzywami, świeżymi ziołami.

gulasz warzywny z cukinią mięsną i ziemniakami w piekarniku to szybkie, mało kłopotliwe danie, które można podawać zarówno na wakacje, jak i w dni powszednie.

warzywa można wziąć dowolne, ale pokroić na kawałki, które gotują się mniej więcej w tym samym czasie. Marchew i ziemniaki są mniejsze, cukinia i papryka są większe. Tutaj również można zastąpić wieprzowinę-wołowiną, kurczakiem, królikiem, indykiem, jagnięciną.

mięso okazuje się soczyste, a danie jako całość jest aromatyczne i niesamowicie smaczne. Jeśli nie włożysz ziemniaków, danie okaże się lżejsze i mniej kaloryczne.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy