skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz warzywny z cukinią i ziemniakami? Najpierw przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Umyj mięso i warzywa, oczyść warzywa i usuń filmy i nadmiar tłuszczu z mięsa, w zależności od kawałka. Uwielbiam brać szyję wieprzową do pieczenia - jest dość tłusta, ale jednocześnie miękka, a tłuszcz w procesie gotowania nasiąka warzywami, a danie okaże się najsmaczniejsze!
Krok 2:
Pokrój mięso na kawałki średniej wielkości, nie drobno, tak aby każdy kawałek odpowiadał jednej porcji. Przenieś mięso do miski. Sól, pieprz, lekko skrop olejem.
Krok 3:
Pokrój obrane warzywa na duże plasterki. Włącz piekarnik, aby miał czas na rozgrzanie.
Krok 4:
Połóż kawałki mięsa na dnie naczynia do pieczenia. Nie smaruję formy niczym, ale bądź ostrożny i sprawdź naczynie, aby się nie przypaliło. Nie powinno się tak zdarzyć, ponieważ zarówno mięso, jak i warzywa wydzielają sok podczas procesu pieczenia.
Krok 5:
Połóż warzywa na wierzchu mięsa. Włóż wypełnioną formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, przykryj pokrywką lub folią i piecz przez około godzinę. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika. 5-10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię z formy i lekko zrumień pieczeń.
Krok 6:
Podawaj pieczoną wieprzowinę z warzywami na gorąco ze świeżymi lub marynowanymi warzywami, świeżymi ziołami.
gulasz warzywny z cukinią mięsną i ziemniakami w piekarniku to szybkie, mało kłopotliwe danie, które można podawać zarówno na wakacje, jak i w dni powszednie.
warzywa można wziąć dowolne, ale pokroić na kawałki, które gotują się mniej więcej w tym samym czasie. Marchew i ziemniaki są mniejsze, cukinia i papryka są większe. Tutaj również można zastąpić wieprzowinę-wołowiną, kurczakiem, królikiem, indykiem, jagnięciną.
mięso okazuje się soczyste, a danie jako całość jest aromatyczne i niesamowicie smaczne. Jeśli nie włożysz ziemniaków, danie okaże się lżejsze i mniej kaloryczne.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g