placki ziemniaczane z surowymi ziemniakami z cebulą i serem

Luksusowe danie na co dzień i nie tylko! Placki ziemniaczane z serem są idealne na duży rodzinny obiad lub lunch. Gorące placki ziemniaczane doskonale komponują się ze świeżymi sosami lub sosami na bazie śmietany. Dobrze jest również podawać sos pomidorowy, keczup, sos grzybowy z plackami ziemniaczanymi. Świeże warzywa, soczyste sałatki, warzywa będą przydatne.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 44 % 14 g
190 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować placki ziemniaczane z serem, potrzebujesz surowych ziemniaków (waga jest wskazana w postaci obranej), twardego sera, cebuli, tłustej śmietany, mąki pszennej, soli i czarnego pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki należy zetrzeć. Jeśli pocierasz na dużym, placki ziemniaczane będą bardziej wytłaczane i obszerne, ale jeśli zetrzesz ziemniaki na drobnej tarce, gotowe danie będzie bardziej jednorodne i delikatne. W takim przypadku ziemniaki są starte na grubej tarce. Natychmiast po zmieleniu ziemniaków dodaj śmietanę. W ten sposób ciemnieje tak bardzo w przyszłości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę należy obrać i pokroić tak drobno, jak to możliwe. Alternatywnie cebulę można również zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić na kleik za pomocą blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do całkowitej masy. Włóż również mąkę pszenną, sól, czarny pieprz i bardzo dokładnie wymieszaj masę ziemniaczano-serową, aż będzie jak najbardziej jednorodna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz to zrobić za pomocą łyżki stołowej, ale skuteczniej jest mieszać rękami. Tak więc masa ziemniaczana będzie po prostu idealnie wymieszana z mąką, solą i serem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Masa ziemniaczano-serowa jest gotowa! Teraz pozostaje tylko usmażyć placki ziemniaczane. Aby to zrobić, dobrze rozgrzej olej roślinny na patelni, rozłóż masę na gorącym oleju łyżką i lekko wyrównaj na wierzchu, tworząc płaskie placki ziemniaczane. Smaż placki ziemniaczane przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą ładnie rumiane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe placki ziemniaczane z serem na gorąco z dowolnym sosem lub sosem.

możesz uzupełnić gamę smakową placków ziemniaczanych z serem, dodając przyprawy do smaku, na przykład włoskie zioła, mieloną paprykę. Do masy ziemniaczano-serowej można również dodać dowolne czyste i drobno posiekane warzywa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy