skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować placki ziemniaczane z serem, potrzebujesz surowych ziemniaków (waga jest wskazana w postaci obranej), twardego sera, cebuli, tłustej śmietany, mąki pszennej, soli i czarnego pieprzu.
Krok 2:
Ziemniaki należy zetrzeć. Jeśli pocierasz na dużym, placki ziemniaczane będą bardziej wytłaczane i obszerne, ale jeśli zetrzesz ziemniaki na drobnej tarce, gotowe danie będzie bardziej jednorodne i delikatne. W takim przypadku ziemniaki są starte na grubej tarce. Natychmiast po zmieleniu ziemniaków dodaj śmietanę. W ten sposób ciemnieje tak bardzo w przyszłości.
Krok 3:
Cebulę należy obrać i pokroić tak drobno, jak to możliwe. Alternatywnie cebulę można również zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić na kleik za pomocą blendera.
Krok 4:
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do całkowitej masy. Włóż również mąkę pszenną, sól, czarny pieprz i bardzo dokładnie wymieszaj masę ziemniaczano-serową, aż będzie jak najbardziej jednorodna.
Krok 5:
Możesz to zrobić za pomocą łyżki stołowej, ale skuteczniej jest mieszać rękami. Tak więc masa ziemniaczana będzie po prostu idealnie wymieszana z mąką, solą i serem.
Krok 6:
Masa ziemniaczano-serowa jest gotowa! Teraz pozostaje tylko usmażyć placki ziemniaczane. Aby to zrobić, dobrze rozgrzej olej roślinny na patelni, rozłóż masę na gorącym oleju łyżką i lekko wyrównaj na wierzchu, tworząc płaskie placki ziemniaczane. Smaż placki ziemniaczane przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą ładnie rumiane.
Krok 7:
Gotowe placki ziemniaczane z serem na gorąco z dowolnym sosem lub sosem.
możesz uzupełnić gamę smakową placków ziemniaczanych z serem, dodając przyprawy do smaku, na przykład włoskie zioła, mieloną paprykę. Do masy ziemniaczano-serowej można również dodać dowolne czyste i drobno posiekane warzywa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g