skład / składniki
metoda gotowania
pokrój wołowinę na 6 kawałków w poprzek włókien, nie bij mocno i marynuj. Marynata jest kwestią gustu każdego, najważniejsze jest to, aby
to było kwaśne środowisko, które miało smak, który zaimponował Tobie. Osobiście lubię marynować w kefirze, kiwi i cytrynie. Dodaje się tam również posiekaną cebulę
i pieprz do smaku, solony. Jeśli używam cytryny, podlewam mięso sokiem z jednej połowy, a drugą kroję w plasterki i układam na kawałki z mięsem.
w gotowaniu wołowiny na grillu nie spiesz się, pozwól mięsu odpowiednio marynować przez 3-4 godziny i gotuj na grillu przez około godzinę. Podczas gotowania
posyp mięso pozostałą marynatą. Nie pozwól, aby mięso wyschło.Gotowość jest określana przez miękkość podczas przekłuwania. Cebulę z marynaty, można również smażyć na ruszcie i podawać z mięsem.
wołowinę na grillu lub wołowinę z grilla najlepiej podawać z ziołami, mieloną zieloną cebulą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Polędwica wołowa - 324 kcal/100g