Dorada z warzywami w śmietanie

soczysta, nieporównywalnie smaczna ryba morska! Dorada z warzywami w śmietanie gotowanej na patelni na pewno ci się spodoba! Gotowanie ryb jest proste i łatwe, w mocy każdej początkującej gospodyni domowej! Próbować.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 9 % 2 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Dorado z warzywami w śmietanie? Przygotuj wszystkie produkty. Jeśli masz mrożoną rybę, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i rozmroź w temperaturze pokojowej. Oczyść rybę z łusek, usuń wnętrze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby Dorado dobrze pasowało do patelni, usunąłem głowy i ogony. Jeśli zostawisz rybę z głową, pamiętaj o usunięciu skrzeli. Opłucz tusze w czystej zimnej wodzie i osusz serwetkami lub ręcznikiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę. Opłucz i osusz. Wyślij śmietanę i wszystkie przyprawy do małego głębokiego pojemnika. Zestaw przypraw może być absolutnie dowolny. Użyłam czosnku w proszku, papryki i mieszanki ziół prowansalskich. Dodaj sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie lub nieco mniejsze. Pokrój marchewki w kostkę. Do siekania marchwi można użyć tarki z dużymi zębami lub Krajarki do warzyw do koreańskich sałatek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelnię wyślij bezwonny olej roślinny. Gdy olej wystarczająco się rozgrzeje, smaż Dorado do miękkości. Lekko posolić, jeśli chcesz, ale pamiętaj, że śmietana zawiera już pewną ilość soli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do oleju, w którym smażono rybę, wyślij marchewkę i cebulę. Mieszając gotuj, aż marchewki będą miękkie, a cebula będzie złotobrązowa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż rybę na wierzchu smażenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż śmietanę równomiernie na powierzchni Dorado.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu. Nie należy pozostawiać go na kuchence przez długi czas, ponieważ śmietana może się zwijać i przyjmować płatki. Wystarczy od 1 do 5 minut (w zależności od intensywności płomienia).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj Dorado z warzywami i kwaśną śmietaną, przyozdobione świeżymi ziołami.

w przepisie zamiast czosnku w proszku możesz użyć świeżego czosnku lub całkowicie wykluczyć ten składnik. 
użyj śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu, zwykle biorę co najmniej 30%.

ryba gotowana w ten sposób jest bardzo smaczna na ciepło i na zimno. 

smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 




kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Dorady - 112   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy